כללי .................................................. .................................................. ..............
חברת הדירוג הבינלאומית, מודי'ס, מפרסמת אזהרה לממשלה החדשה בישראל: סוכנות הדירוג פרסמה תחזית
אשראי לישראל. בדו"ח, שכותרתו "עם רוב צר, ממשלת מרכז-ימין חדשה תתקשה לעמוד ביעדים הפיסקליים
לשנת 2016", נטען כי השיפור הכללי בכלכלה והכנסות ממשלה חזקות צפויים להניב המשך התחזקות במדדי האשראי
של הממשלה לשנה זו. עם זאת להערכתם, ההסכמות במסגרת המשא ומתן שהביא להרכבת הממשלה האחרונה
עלולות להוביל להידרדרות בגירעון התקציבי בשנת 2016. "האתגר הדחוף ביותר העומד בפני הקואליציה החדשה
יהיה לתכנן את התקציב", הוסיפו בסוכנות הדירוג.
פרוטוקול ישיבת הריבית האחרונה פורסם בשבוע החולף ממנו עולה כי בנק ישראל לא מוטרד מהאינפלציה הנמוכה ומעריך שבשנה הקרובה היא תחזור ליעד הממשלתי (1%-3%). מצד שני, בבנק ישראל מוטרדים מהורדת תחזית הסחר העולמי לשנת 2016 ע"י קרן המטבע הבינלאומית, אשר בשילוב עם התחזקות השקל בשבועות האחרונים עלולה לפגוע
ביצוא
הישראלי. בבנק ישראל לא פוסלים אפשרות של הרחבה מוניטרית נוספת על מנת להחליש את השקל, ובפרוטוקולים נכתב בהתייחסות לייסוף בתקופה האחרונה כי הסיבות להתחזקות השקל נעוצות בהמשך המדיניות המוניטרית המרחיבה במדינות רבות בעולם והצפיות בשווקים לדחיית תחילת עליית הריבית בארה"ב. באשר לשוק הדיור נאמר כי קצב הרכישות והיקף המשכנתאות נמצאים ברמות גבוהות עקב תוכנית מע"מ 0% שנכשלה וגרמה להסתערות עודפת המבטאת תיקון לתקופה בה רבים נמנעו מלבצע רכישות של דירות חדשות.
מדד המחירים לצרכן, שפורסם ביום שישי הצביע על עלייה 0.6% מעל לצפי שעמד על עלייה של 0.5%, עליות מחירים
נרשמו בעיקר בסעיפי הפירות והירקות (7.8%), הארחה ונופש (5.5%), הלבשה והנעלה (5.2%), תרבות ובידור (1.5%),
ותחבורה (0.7%), ירידות נרשמו במיוחד בסעיפים הבאים:ריהוט וציוד לבית (0.5%-), בריאות (0.3%-), בשנה האחרונה
המדד עדיין שלילי ועומד על 0.5%- , מתחת ליעד שהציב בנק ישראל לאינפלציה בטווח של 1%-3%.
התחרות העזה בשוק התקשורת - ובסלולר בפרט - נותנת אותותיה:
סלקום
דיווחה כי הרווח הנקי ברבעון הראשון
הסתכם ב-26 מיליון שקל, ירידה של 77.2% לעומת רווח של 114 מיליון ברבעון המקביל. בנטרול השפעה
חד
פעמית,
הסתכם הרווח ברבעון ב-51 מיליון שקל. ההכנסות הרבעוניות של
סלקום
הסתכמו ב-1.06 מיליארד שקל, ירידה של 6%
לעומת 1.13 מיליארד ברבעון המקביל בשנת 2014.
הדולר היציג ננעל בסוף השבוע החולף ב 3.825 שקלים בעוד האירו נסחר ב 4.3457 שקלים.
החוזים על הנפט מסוג ברנט סגרו בירידה ראשונה מזה שבעה שבועות בסוף השבוע החולף כאשר המסחר השבועי נסגר ברמה של 66.59$ לחבית. מחיר חבית מסוג WTIמשלים עליה תשיעית ברציפות למחיר 59.96$. מחיר אונקיית זהב ננעל בסוף השבוע על 1,223.6$.
ארה"ב.................................................. .................................................. ...........
בצד נתוני המאקרו, קצב המכירות הקמעונאיות נותר בחודש אפריל ללא שינוי לעומת צפי לעלייה של 0.2%, מדד הליבה שאינו כולל את סעיף התחבורה עלה ב-0.1% לעומת צפי לעלייה של 0.5%.מדד המחירים ליצרן בחודש אפריל ירד בחודש אפריל ב-0.4% לעומת צפי לעלייה של 0.2%. המלאים העסקיים עלו ב-0.1% לעומת צפי לעלייה של 0.2%. התשואות על אגרות החוב ל-10 שנים בארה"ב זינקו השבוע ל-2.3% תשואה אך ירדו בסוף השבוע ל-2.14%.
בורסות וול סטריט סגרו את שבוע המסחר במגמת עלייה מינורית, כאשר מדד ה-S&P500 עלה בכ- 0.1%, הנאסד"ק נותר ללא שינוי והדאו ג'ונס עלה ב-0.1%.
אירופה.................................................. .................................................. ...........
יוון עדיין עומדת במוקד וממשיכה לנהל את המו"מ עם נושיה לגבי המשך תוכנית החילוץ ולמנוע את פרישתה מגוש האירו. יוון, הצליחה לשלם לקרן המטבע הבינלאומית תשלום חוב של 750 מיליון אירו אך היא מזהירה כי בתוך כשבועיים היא עלולה להיקלע שוב למשבר מזומנים ולהיכנס למצב של פשיטת רגל. יוון מתמודדת עם משבר בלתי נמנע בעוד היא נאבקת להחזיר חובות בהיקף של כ-240 מיליארד אירו. בחודש יוני יהיה עליה להחזיר לקרן המטבע 1.5 מיליארד אירו וביולי-אוגוסט היא תידרש להחזיר לבנק האירופי המרכזי עוד 3 מיליארד דולר. כמו כן, ראש ממשלת יוון, אלכסיס ציפראס, פרסם כמה נתונים פיננסיים לפיהם ליוון יש יתרות מזומנים בסך 600 מיליון יורו בלבד. למעשה זוהי דחייה זמנית לחדלות הפירעון העשויה להתרחש בתקופה הקרובה מאוד. בינתיים, במטרה לשרת את חובותיה, הממשלה באתונה מקדמת את המכירה של הנמל הגדול ביותר שלה, נמל פיראוס.
"ה-ECB יבצע באופן מלא את תוכנית ההקלה הכמותית לרכישות האג"ח והיא תימשך כל עוד יהיה בה צורך", כך אמר נגיד הבנק האירופי המרכזי מריו דרגי. הוא הוסיף כי תוצאות התוכנית מורגשות היטב ומסייעות להמריץ את כלכלת גוש האירו בתחומי הצריכה הפרטית, ההשקעות ורמת האינפלציה.
בצד המאקרו האירופאי, לפי אומדן ראשון התמ"ג בגרמניה עלה ברבעון הראשון רק ב 0.3%, בקצב שנתי, בניגוד לציפיות האנליסטים שעמדו על 0.5%.
הבנק המרכזי בבריטניה הודיע כי הוא משאיר את הריבית בממלכה ללא שינוי ברמה של 0.5%. למעשה, שיעור הריבית נמצא ברמה כזו מאז מארס 2009 ואינו צפוי להשתנות עד שינוי משמעותי בשוק העבודה במדינה, נתון שפורסם ביום רביעי והפתיע את האנליסטים, מספר דורשי העבודה קטן ב12.6k במקום ב-K20 והשכר הממוצע השעתי במרץ עלה ב-1.9% לעומת צפי לעלייה של 1.7% לאחר עלייה של 1.7% בפברואר. מדד התפוקה התעשייתי בבריטניה הפתיע ועלה בחודש מרץ ב-0.4% לעומת הצפי שעמד על 0.3% ולאחר עלייה של 0.5% בפברואר.
בורסות אירופה ננעלו בסוף השבוע בירידות כאשר מדד הדאקס הגרמני ירד בכ- 1%, הקאק
הצרפתי
ירד בכ- 0.7%,
הפוטסי הבריטי ירד בכ-0.2% ומדד היורוסטוקס
אסיה ושווקים מתעוררים.................................................. ....................................
הבנק המרכזי הסיני הכריז על הורדת הריבית על הפיקדונות וההלוואות ב-0.25%, והעלה את התקרה שלו לשיעור הפיקדונות בבנקים. כעת הריבית על ההלוואות היא 5.1%, והריבית על הפיקדונות – 2.25%. ההורדה הובילה את מניות הבנקים והנדל"ן הסיניות לעליות, הן בבורסות המקומיות והן בהונג קונג (זו ההורדה השלישית מאז חודש נובמבר 2014). צעד זה התבקש לאחר שהכלכלה השנייה בגודלה בעולם האטה את קצב הצמיחה ל-7% ברבעון הראשון של 2015, הקצב הנמוך מאז 2009 ומזה זמן רב מציגה ביצועים חלשים יחסית כאשר מדד המחירים לצרכן עלה בשנה האחרונה ב-1.5%, פחות מהציפיות ומדד המחירים ליצרן ירד ב-4.6% בשנה האחרונה ומשלים ירידה שנמשכת כבר שלוש שנים. בזירת המאקרו הסינית פורסם נתון ההשקעות הזרות במדינה, שהצביע על גידול של 10.5% בהשקעות הזרות בחודש אפריל, בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2014. הייצור התעשייתי בסין עלה באפריל ב5.9% בקצב שנתי כאשר הצפי עמד על 6% בקצב שנתי.
המסחר במזרח הרחוק ננעל בסוף השבוע כאשר מדד ההאנג-סנג בהונג קונג עלה בכ-2%, הבורסה בשנחאי השילה1.6%, מדד הניקיי שביפן עלה בכ-0.8% ומדד בומביי שבהודו הוסיף לערכו כ- 0.4%.50 ירד
ישראל.................................................. .................................................. ..............
הבורסה בת”א נסחרה גם השבוע במגמה מעורבת, עם נטייה לעליות שערים. מדד המעו”ף עלה בכ- 1.6%, מדד ת"א 100 עלה בכ-1.1%, מדדי הנדל”ן והגז ונפט עלו בכ- 2.7% ו- 4.8% בהתאמה. מנגד, בלט לשלילה מדד התקשורת שצנח בכ- 5.2% נוספים ובכך השלים ירידה של כ- 14% מתחילת השנה. במדד ת”א 100 בלטו לטובה מניית אלון רבוע כחול שזינקה בכ- 13.5% על רקע האפשרות למכירת רשת מגה. מניות אופקו ונכסים ובניין עלו בכ- 12% כל אחת. מנגד, מניית איזיצ’יפ צנחה בכמעט 27%, בעקבות הודעה לפיה איבדה לקוח מרכזי לאחד ממוצריה.
באפיק הסולידי, נרשמה השבוע מגמה מעורבת עם נטייה לירידות שערים. מדדי התל בונד ירדו בכ- 0.2% בממוצע בסיכום שבועי. אגרות החוב הממשלתיות נסחרו במגמה מעורבת. שערי הגלילים במח”מ הקצר-בינוני עלו בכ- 0.1% אולם הגלילים הארוכים ירדו בכ- 2.5%. השחרים הקצרים-בינוניים ירדו בכ-0.1%, השחרים הארוכים צנחו בכ- 1.6%. בכ-0.8%