לפחות בינתיים - עליות חדות בשוקי המניות בשבוע האחרון מחקו חלק גדול מהירידות של השבועות הקודמים עם זאת, השבוע הקרוב עשוי לקבוע אם התנודתיות תימשך – הרבה - תלוי בדברים שיאמר הפד בתום הישיבה שבה הוא צפוי לסיים את תוכנית רכישות האג"ח
הטלטלה בשווקים נעלמה בשבוע החולף כלא היתה, אך החששות מהצמיחה והביקוש העולמי עדיין לא חלפו. זה אמנם הפסיק את התחזקות הדולר בעולם (לא בישראל) בסוף השבוע, אך בשבוע הקרוב צפוי מבחן נוסף, כאשר יתכנסו ראשי הפדרל ריזרב לישיבה בת יומיים ב-29-30 לאוקטובר. בישיבה הזו צפוי הפד להחליט על סיום מלא של תוכנית הרכישות והמלים שבהן ייבחר לתאר את צעדיו הבאים בתחום הריבית ייבחנו במיקרוסקופ על ידי השווקים ועשויים לקבוע אך ייראו השבועות הקרובים בשווקים. בינתיים, בשווקים כבר צופים כי העלאת הריבית הראשונה תהיה לקראת סוף 2015 ולא באמצע השנה, כפי שהעריכו לפני חודש.
לקראת המקרו והדוחות השבוע
השינוי במצב הרוח בשווקים בשבוע החולף בא על רקע דו"חות כספיים טובים של חברות אמריקאיות ונתוני מקרו מעודדים לצד
התבטאות של אחד מנגידי הפד על הצורך להמשיך בהרחבה הכמותית. ההערכה אמנם היא כי הפד לא ימשיך בתוכנית, אך הדבר רק מחזק את הטענה כי ההודעה שתתלווה לישיבת הפד תהיה מכרעת (הפעם לא צפויה מסיבת עיתונאים אחרי ההחלטה). המגמה החיובית בשווקים הושפעה גם מנתוני האינפלציה, שעלתה ב-%0.1 (כך גם מדד הליבה). אינפלציית הליבה בשנה האחרונה בארה"ב עומדת על %1.7, לא רחוק מהיעד שקבע הפד ואחד הנתונים הגבוהים ביותר בעולם המערבי. בשלב זה עדיין לא נראה כי האינפלציה תיאלץ את הבנק המרכזי להקדים את העלאת ריבית. כמו כן, פורסמו נתוני דרישות העבודה הראשוניות שהיו הנמוכות ביותר ב- 14השנים האחרונות וכן מדד האינדיקטורים המובילים שעלה מעל הצפי ב-%0.8.
בשבוע הקרוב צפוי שטף דו"חות כספיים ונתוני מקרו רבים. ביום שלישי יפורסמו נתוני הזמנות ממפעלים (צפי לעלייה של %0.6) ומדד אמון הצרכנים של קונפרנס בורד שצפוי לעלות ל-87 נקודות. בחמישי צפוי להתפרסם הנתון הראשון של הצמיחה בתמ"ג ברבעון השלישי וההערכה היא כי הכלכלה צמחה ב-%3, לאחר צמיחה של %4.6 ברבעון השני. ביום שישי, יפורסמו נתוני הצריכה הפרטית שצפויים לעלות ב-%0.1, לאחר שעלו באוגוסט ב-%0.5, וכן נתוני עלות ההעסקה.
גם באירופה צפויים השבוע דו"חות כספיים רבים, בין היתר של בנקים גדולים כמו UBS ודויטשה בנק, ומשקיעים יבחנו מקרוב את התחזיות שלהם. בשבוע החולף הפתיעו בגוש היורו נתוני מדד מנהלי הרכש שהיה גבוה מהצפוי, במיוחד בגרמניה. צרפת בלטה לרעה עם מדד נמוך מהצפוי. עיני המשקיעים גם נשואות לאירופה בציפייה לתוכנית ההרחבה. כרגע לא ברורים הפרטים המלאים שלה, למרות הדיווחים כי הבנק המרכזי כבר פעל בשווקים (בצרפת ובאיטליה פעמיים בשבוע האחרון) ברכישת אג"חים קונצרנים.
מה יעשה בנק ישראל?
ציפיות האינפלציה היורדות אינן רק תופעה של השוק הישראלי. גם בארה"ב הציפיות ל-5 שנים חזרו לרדת ואחרי שעלו ל-%2 באמצע השנה, הם שבו וירדו לרמה של פחות מ-%1.5. גם בשוק הישראלי ממשיכות הציפיות לרדת ובאג"ח ל-5 שנים כרגע מגולמות צפיות של %1.3%-1.4. עם זאת, הירידה בציפיות האינפלציה בישראל מעוררת כמה שאלות; מחוץ לארה"ב ואירופה, אין עוד כלכלה בעולם שבה פיחות של %11 בדולר לא הביא לעלייה כלשהי בציפיות האינפלציה. ייתכנו לכך סיבות כמו הצפי לירידה משמעותית במחירי החשמל, הציפיה להורדת מחירי המים, ההמתנה לתוכנית מע"מ 0 וכו', אך זו עדיין תופעה מוזרה.
מבחינת בנק ישראל, הבעיה היא שככל שציפיות האינפלציה והאינפלציה בפועל ממשיכות לרדת – הריבית הריאלית הופכת
לגבוהה יותר יחסית לעולם ולפיכך היא מקשה על המשק לחזור לצמיחה חיובית. לאור זאת, קשה לפסול אפשרויות כמו רכישת
אג"ח ממשלתי על ידי הבנק המרכזי. זו אפשרות שככל הנראה נשקלת בבנק כבר בחודשיים האחרונים. כרגע נראה כי רכישות
אג"ח הן צעד אחרון שעשוי להעלות את ציפיות האינפלציה וסביר להניח שקודם לכן תרד הריבית עוד פעם אחת, כפי ששוק המק"מ כבר מגלם. ההחלטה עשויה להתקבל כבר מחר, אך ייתכן גם כי בנק ישראל יעדיף להמתין חודש נוסף לפני החלטה דרמתית כזו.
מה עושים השבוע?
1. מניות – המשך חשיפה למרות התנודתיות
השבוע החולף היה הטוב ביותר של S&P500 מאז ינואר 2013. המדד עלה %4 וגם דאו ג'ונס חזר לטריטוריה חיובית מתחילת
שנה. הנאסד"ק עלה %5 ומציג תשואה של %7.5 השנה. באירופה עליות של כ-%3 (פחות חדות מהירידות שלפני שבועיים) וביפן תיקוןחד, אך בשני המקומות תשואות שליליות עדיין מתחילת השנה. תמיכה מרכזית בשוקי המניות האמריקאים מספקים הדו"חות הכספיים הטובים. עד כה, פורסמו 207 דו"חות, %80 היכו תחזיות.
הגידול ברווחיות הוא של כמעט %6, הרבה מעבר לצפי. כפי שאמרנו כאן ערב תחילת עונת הדו"חות, התחזיות לרבעון השלישי
היו יחסית נמוכות ולכן קל יחסית להכות אותן. בנוסף, אחרי אזהרות הרווח של לפני שבועיים, בשבוע האחרון ראינו תוצאות טובות
ותחזיות טובות של חברות כמו יאהו וקטרפילר. השבוע צפויה שורה ארוכה של דו"חות החל מחברות נפט כמו אקסון מוביל ושברון, ענקית התרופות פייזר, חברות כרטיסי האשראי ויזה ומאסטרקארד, פייסבוק ואחרות.
אמנם מי שציפה שאירופה, שירדה יותר תהיה גם זו שתתקן יותר, התאכזב בינתיים, אך לאור המשך ההערכות בנוגע להרחבה
הכמותית הצפויה שם המצב הזה לא בהכרח יימשך. בינתיים, השוק האמריקאי ממשיך לתפקד טוב יותר ומצדיק את ההמלצה
שלנו לשמור על חשיפה לשוק זה של לפחות %50 בחלק החו"לי של התיק. הסקטורים שנראים לפי שעה כמעניינים יותר הם
התרופות (מגזר חזק שמניב דו"חות חזקים עם מניות לא זולות אך עם פוטנציאל להמשך עליות), מוצרי הצריכה (שירדו חזק, אולי חזק מדי) ולמי שמוכן להסתכן גם חברות האנרגיה, שחלקן ירדו יותר מהירידה החדה ממילא במחירי הנפט. אנו ממשיכים להקצות נתח גם לשווקים מתעוררים – למרות התנודתיות – עם חשיפה גדולה יותר למזרח אסיה, כמו סין, טייוואן וכו'. התמחור היחסי שלשוק המניות המקומי ממשיך להצדיק הקצאת השקעה גם אליו.
2. אג"ח קונצרני – לא מוותרים על תוספת התשואה תוך ניהול הסיכונים
בימים האחרונים, אג"ח קונצרני בעולם רשם ביצועים טובים יותר מהאג"ח הממשלתי ואם תימשך המגמה הזו, היא תהיה חייבת להגיע גם לשוק המקומי. סימן מרכזי לשיפור בביצועים היתה העלייה המחודשת בקצב הנפקות האג"ח, שהסתכמו בשבוע האחרון ב-34 מיליארד דולר, אחרי שבשבוע שקדם לו הם הסתכמו ב-8 מיליארד דולר בלבד. חברת הדירוג מודיס, שפירסמה דו"חות חזקים לרבעון החולף, העריכה כי גם הרבעון הנוכחי יהיה חזק מאוד וציינה כי יש ביקושים חזקים לדירוגים מצד חברות בדירוג השקעה. בשלושת הרבעונים הראשונים השנה גייסו חברות בארה"ב 1.36 טריליון דולר ונראה כי 2014
תשבור את השיא של 1.57 ,2013 טריליון דולר.
בינתיים, השוק הקונצרני המקומי היה פחות חיובי, כאשר כל המדדים הקונצרנים רשמו תשואות שליליות למעט התל בונד השקלי. מדד הצמודות בנקים רשם ירידה של כ-%0.6, בדומה לשאר המדדים, וזאת בעקבות הודעת מודיס על הורדת תחזית הדירוגהבינלאומי של הבנקים פועלים ולאומי מ"ניטרלי" ל"שלילי", כאשר הדירוג עצמו נשאר ללא שינוי. להערכתנו, בעולם של ריביות נמוכות לתוספת תשואה, גם אם היא אינה גדולה, יש השפעה גדולה על תוחלת התשואה של התיק. מסיבה זו אנו ממשיכים להעדיף חשיפה לאג"חים בדירוגים גבוהים (בנקים למשל) המציעים תוספת תשואה של כ-%0.8 מעל אג"ח מדינה.
אנו ממשיכים לשלב אג"ח חו"ל בתיק האג"ח בין אם מוגן מט"ח ואז היתרון הוא בגיוון תיק האג"ח ובין אם חשוף למט"ח ואז ניתן
לקבל גם את השינוי בשער הדולר, בכל מצב להערכתנו השילוב הכרחי.
3. תיק השקעות – קצר-בינוני בלי סיכונים מיותרים
התשואות בשוק האג"ח הישראלי הן הנמוכות ביותר אי פעם. הורדת ריבית נוספת, רכישת אג"ח ממשלתי או כל צעד אחר שעליו עשוי להחליט בנק ישראל כבר מחר (ב') או בחודש הבא, עשוי אמנם להביא לירידה נוספת בתשואות – אך האפשרות הזו ממש לא מצדיקה הארכה של המח"מ. הסיכון הגדול טמון באפשרות שהתשואות בארה"ב ימשיכו לזחול כלפי מעלה, אפשרות שנראית סבירה ככל ששוקי המניות והאג"ח הקונצרני ימשיכו במסלול התיקון האגריסבי שהפגינו בשבוע האחרון. תומכת
בכך גם העובדה שהתשואות בישראל נמוכות גם בקנה מידה עולמי, כאשר משווים אותן למדינות עם דירוגים דומים. למשל, בעוד שהתשואות ל-10 שנים בישראל הן %2.07, בקוריאה (גם היא מדורגת Aֹ+) התשואה %2.6. על רקע זה, אנו ממשיכים
לשמור על מח"מ בינוני, כאשר יש הגיון במיוחד באפיק השקלי לשמור על מח"מ סינתטי.
בשלב זה, בתיק האג"ח מומלץ על מח"מ בינוני ועל חשיפה גבוהה יותר לשקלים, בעיקר דרך אג"ח ממשלתי, ונמוכה יותר
לצמודים, בעיקר דרך אג"ח קונצרני . מומלץ לשלב מרכיב מנייתי בתיקים.