אתה גם לא בעד קומבינה של מכירת מיםשלא תבין שאני בעד איזו קומבינה של איזה לולן , ברור שזה צריך להעצר
אתה גם לא בעד עבודת תילאנדים (כי המטרה להעסיק ישראלים)
ועוד ועוד.
הבעיה שכל הקומבינות קיימות רק בגלל שמבנה החקלאות תקוע בשנות ה 50 של המאה הקודמת, שהמודל ששימש ל"חזון" מקורו בשנות ה- 30.
כל הקשיים היום של החקלאות נובעים ממבנה מונופוליסטי של השוק , ומונופול (שאינו טיבעי / ממשלתי) דינו למות. אין דרך אחרת . כל המשחקים מסביב זה משיכת זמן.
חייבים לזכור שיש 3 בעיות שהחקלאות לא מתמודדת עימה כבר שנים רבות בגלל יחידות הייצור הקטנות:
1. שיפור יעילות טכנולוגי - מביא לירידה בעלויות הייצור, ירידת מחירי מכירה - אך שלחקלאי מכסת ייצור קבועה הוא פשוט אינו מרוויח כבעבר - השיפור הטכנולוגי נותן עדיפות מוחלטת לגודל.
2. עלייה ברמת החיים - גם אם לא היה שיפור טכנולוגי, היה צורך בגידול מכסות רק על מנת לאפשר לחקלאי הקטן לעלות את רמת חייו - הרי השכר הממוצע המשק עולה - אז אין בנים ממשיכים כי אף אחד לא מוכן לעבוד כל כך קשה בתמורה כל כך נמוכה.
3. תחרות גלובלית- חקלאות לא יעילה בסופו של דבר תמות. דגים מייבאים מסין אבל פלפלים מייצאים מהביקעה לאירופה - אם אתה מייצר עם יתרון יחסי - אתה לא צריך מכסות.
המדינה לא הורסת את החקלאות - הלובי החקלאי הרס אותה בגלל שייצר ושימר מונופולי שיווק , יחידות ייצור קטנות ושיטת מכסות ייצור קומוניסטיות - באף מקום בעולם מבנה כזה של משק חקלאי לא החזיק מעמד - אז למה אתה חושב שדווקא בישראל זה מודל שיחייה לתמיד?!
להבדיל מאייל, אני מכיר חקלאי במושב במרכז , שהוא הצד הקונה בקומבינה של הביצים - הקים משק מטילות תעשייתי לחלוטין , מהגדולים ומתקדמים בארץ. הוא יכול לשלם לחקלאי תמורת המכסה, לייצר , למכור ולהרוויח מאוד יפה - זו החקלאות שאני רוצה בארץ - וכשזה יקרה , ישראל תייצא ביצים לחו"ל
וכדרך אגב - כך בדיוק נבנים טייקונים - מתפרנסים מרנטות ממשלתיות - כלומר עצם השיטה שאתה רוצה להגן עליה, מייצרת טייקון במרכז הארץ שכל "פשעו" זה להיות יותר יזם מהמושבניקים שמכרו לו את מכסות הייצור שלו.
אין מה לעשות - החקלאות מתייעלת ובעולם יש פחות ופחות חקלאים, אך הם מייצרים יותר ויותר - התוצאה היא זהה בכל העולם - משקים קטנים / לא ייעילים נסגרים.
הבעיה בישראל שרוב החקלאות הלא יעילה ומורכבת מיחידות ייצור קטנות של מושבניקים שזו פרנסתם - ומאות מהם מאבדים את הפרנסה כי הייצור עובר ליחידות ייצור גדולות ויעילות. זו דרכו של עולם, ואין לזה שום קשר לטייקונים.