כללי
אחרי שבועות ארוכים של עליות תיקן השבוע מדד תל אביב 25 וירד בשיעור של 3.02% לרמה של 1326. המימוש השבוע מהווה תהליך טבעי לעליות החדות יחסית בשלושת החודשים האחרונים , 10.32% , ולחששות מהאטת קצב רכישות האג"ח הממשלתי האמריקאי עקב אישור התקציב בארה"ב ונתוני מאקרו חיוביים מהשבועות האחרונים .
שבוע המסחר סוער עבר גם על הדולר. במהלך השבוע הדולר נחלש לרמה של 3.486 , שפל של שנתיים וחצי , אך ביום חמישי הדולר היציג נקבע על רמה של 3.502 . למרות ירידה של 7.62% בשנה האחרונה שער החליפין האפקטיבי מול יתר המטבעות המובילים בעולם לא ירד בצורה כה דרסטית ולכן ניתן להסיק שחולשת הדולר באה עקב חולשתו הגדולה מול כל מטבעות העולם .
היקף נטילת המשכנתאות צנח בחודש נובמבר ב16% . בנוסף , חלה ירידה בפעילות המשקיעים בדירות יד שניה באזור ת"א בחודשים אוקטובר-נובמבר . ניתן לייחס זאת לתשואה נמוכה המתקבלת כיום מדירות להשקעה באזורי הביקוש אשר לא משקפת את הסיכון ואת היקף ההון העצמי הגבוה הדרוש על מנת לרכוש דירות אלו . ועדת הכספים אישרה להטיל כפל ארנונה על דירות אשר עומדות ריקות מדיירים דבר אשר לטענת המחוקקים יגרום לרכישת דירה להשקעה ע"י משקיעים זרים להיות אפיק פחות אטרקטיבי . כל הפעולות הללו , ביחד עם שיווק של דירות באזורי הביקוש, עלולים להוות אינדקציה להאטה במחירי הדיור המאמירים בטווח הבינוני.
הכלכלה העולמית צפויה לרשום צמיחה של 3.4% לפחות ב2014 לעומת פחות מ 3% השנה. צמיחה זו תהווה את הגידול המהיר ביותר מזה ארבע שנים .
ארה"ב
מדד הדאו ג'ונס ירד ב – 0.42% מדד הS&P 500 ב- 0.54%, והנאסדק ירד ב- 0.8%.השבוע נחתם הסכם על התקציב בין הדמוקרטים לרפובליקאים . כזכור לפני חודשיים הממשל בארה"ב הושבת בעקבות התנגדות הרפובליקאים לתוכנית הבריאות של אובאמה . השבוע נחתם הסכם , אשר לפי ההערכות יפחית את הגרעון של הממשל בכ-20 מיליארד דולר בעשור הקרוב , דבר אשר מונע למעשה את האפשרות להשבתה נוספת של הממשל בינואר . בעקבות החתימה על ההסכם גברו החששות שבקרוב מאוד הFED יחל בהאטה של ה-QE3 דבר אשר העיב על המסחר ביום רביעי בכל העולם . ביום חמישי פורסמו נתוני מאקרו מעורבים . מצד אחד נתוני הקמעונאות גדלו ב0.7% בחודש נובמבר אשר מגלם עליה דו-חודשית של 1.3% ריאלית , נתון אשר מאשש שהצמיחה בארה"ב היא צמיחה

ריאלית ובת-קיימה אשר מחלחלת לכל חלקי האוכלוסייה . אך מצד שני מספר תביעות האבטלה הראשונות היה גבוה מהצפוי ועמד על 368 אלף לעומת צפי של 300 אלף . ניתן לראות את עצבנות המשקיעים בכך שכל נתון מאקרו מרכזי מקבל משמעות אדירה על השווקים ועל כן המלצתנו העיקרית היא לא לנסות לתזמן את השוק , במיוחד לא בתקופה הנוכחית.
המלצות סיגמא – ככל הנראה כבר בתחילת 2014 יצמצם הפד את התערבותו בשווקים וללא ספק תהיה לכך השפעה על מחירי אגרות החוב. במצב זה התשואות של אגרות החוב ל-10 שנים צפויות לעלות ולחצות את רף ה-3%. שוק המניות האמריקאי ממשיך להיות יעד השקעה מועדף אך ככל שמתקרבים למועד צמצום ההתערבות כך צפויה גם לעלות התנודתיות והעצבנות של המדדים.
אירופה
המדדים המובילים באירופה נסגרו השבוע בירידות שערים . הDAX ירד ב- 0.86% הפוטסי ב- 0.9% והCAC ב- 0.98%. השבוע עמד בסימן נתוני מאקרו מעורבים. בגרמניה וצרפת חלו ירידות בהיקף הייצור התעשייתי באוקטובר, 1.2% ו0.3% בהתאמה . סלובניה מבצעת הלאמה ומימון של הבנקים ב-4.8 מיליארד יורו. פורטוגל יוצאת מהמיתון באיטיות ורושמת צמיחה של 0.2% ברבעון השלישי .
המלצות סיגמא - הנחישות של ה-ECBוהמשך יציאת הגוש מהמשבר הנוכחי מעלים את הביטחון בהשקעה בשוק האירופאי. יחד עם זאת הבעיות המרכזיות של אירופה טרם הגיעו לידי פתרון ובטווח הארוך הכלכלה האירופאית עוד נמצאת בסיכון. מומלץ להשקיע במדדים האירופאים המובילים, בשוק הגרמני ובמניות חברות גלובליות שאינן מבוססות רק על הצריכה בשוק המקומי. ה-ECBצפוי להמשיך עם מדיניות אגרסיבית למניעת דיפלציה ותמיכה בצמיחה, יתכן בהורדת ריבית נוספת ואולי אף בתוכניתQEאירופית.

אג"ח ממשלתי
מדדי האג"ח הממשלתי השבוע עלו . מדד האג"ח הממשלתי הכללי עלה ב0.33% הצמוד עלה השבוע ב0.38% , הממשלתי שקלי עלה ב0.32%. בעקבות התיקון השבועי באפיק המנייתי אין זה מפתיע שהאפיק הממשלתי הציג ביצועים טובים . עם זאת , יש לשים לב למרווח הנמוך בו נסחרות אגרות החוב אל מול ה TNX האמריקאי .
המלצות סיגמא – בהמשך להתייחסותנו לשוק האמריקאי, עליית תשואות בארה"ב תוביל גם לעליית תשואות בשוק הישראלי ולכן לא מומלץ להחזיק אג"חים במח"מ ארוך, למרות התשואה העודפת שמספקת. העקום אומנם תלול יחסית אך עדיין הסיכון להפסדי הון גבוה ולכן הפיצוי של התשואה על הסיכון אינו מספק.

אג"ח קונצרני

מדד התל בונד 20 עלה השבוע ב-0.18 , מדד התל בונד 60 ב-0.07% ומדד התל בונד תשואות נסחר ללא שינוי .לאחר קרבות שליטה ממושכים בקונצרן IDBהשליטה יוצאת מידיו של נוחי דנקנר ועוברת לאדוארדו אלשטיין הארגנטינאי ומוטי בן-משה . בהצבעה בקרב נושי IDB זכה הצמד אלשטיין – בן משה ברוב של 75% אך המילה האחרונה לא נאמרה ודנקנר פנה לבית המשפט בטענה שהרוב לא התקבל על פי דין . בית המשפט יתכנס ביום ראשון הקרוב על מנת לדון בסוגיה . אג"ח ד של הקבוצה אשר נפדית בדצמבר 2020 ירדה השבוע ב-3.86% ומתחילת החודש ירדה האג"ח בכ-8% .
המלצות סיגמא – המרווחים הנמוכים מעלים את הסיכון באפיק זה. יש להתמקד באגרות חוב במרווחים הוגנים וברמות דירוג בינוניות, קבוצתA,בחירה סלקטיבית של אגרות הנה הכרחית כחלק מניהול הסיכונים והסיכויים.
מניות
ת"א 25 עלה ב0.74% , ת"א 75 ירד השבוע ב1.22% וסגר על רמה של 863 , ת"א 100 עלה השבוע ב0.17%. מחזור מסחר ענק ביום חמישי שהסתכם ב3.2 מיליארד ₪ שהגיע בעקבות עדכון המדדים . אופקו אשר מהווה מרכיב מרכזי במדדי הביומד והבלוטק 50 , משכה את תשומת הלב השבוע כאשר תחזיות שליליות לגבי ביצועי החברה השבוע גרמו לירידה של ב8.19% . פריגו ירדה השבוע ב4.34% , בזקעלתה במסחר ביום חמישי ב1.5% אך למרות זאת סגרה שבוע שלילי בירידה כוללת של 2% , גם מניית בזן נסחרה השבוע בתנודיות רבה בין היתר בגלל יציאתה ממדד ת"א 25 – ביום חמישי נפלה ב4.19% אך בסיכום השבועי עלתה מעל ל2% , מנייתטבע ירדה השבוע ב1.63% ברקע להודעתה שאם יופק קופקסון גנרי הרווח למניה ירד עד 16% .
המלצות סיגמא – למרות רמות השיא המכפילים בשוק המקומי אינם גבוהים ופוטנציאל העליות עדיין קיים. הריבית הנמוכה, שאף צפויה עוד לרדת שוב, תומכת באטרקטיביות אפיק זה. סקטור הבנקאות ימשיך להינות מפירות השיפור בבורסה ובכלכלה. שיפור בנתוני הצמיחה ונתוני מאקרו נוספים תחזק עוד יותר את השוק המקומי, והקלת הרגולציה והסיכונים התפעוליים שמייצרות הכנסת, הממשלה והרגולטורים תסייע למשוך את המשקיעים הזרים חזרה לשוק ההון הישראל