חלפו 13 חודשים מהסיבוב האחרון , והעסקים אינם כרגיל.
אפילו בדברים הפשוטים - המלון שאני מתגורר בו נהג לגבות כ - 120 יורו ללילה + תוספת לאינטרנט, היום 62 יורו ללילה עם אינטרנט
הריטייל בבעיה רצינית - הרבה חנויות נסגרות, מסעדות נסגרות אך באופן פרדוקסלי זה משפר קצת את מצבם של הקניונים כי התחרות מהריטיל המסורתי ברחובות דועכת והקניון מגדיל את נתח השוק שלו - אך זה בטל לעומת הירידה בביקושים של הצרכנים - כולם סובלים
שפל של 20 שנה במכירות רכבים
שוק נדלן תקוע - דירות לא נמכרות במחירים שמכסים את ההשקעה בפרויקטים בהם הקרקעות נרכשו לפני המשבר. בניגוד לארה"ב שם היד קלה על הדק העיקול, ביבשת הישנה לוקחים את הזמן - הבנק נותן ליזם יחסית הרבה זמן לנסות לטפל בנושא - זה רק מאריך את הזמן הנדרש להתאמת מחירים ומפגש של היצע / ביקוש ברמת מחירים יותר נמוכה - שלפחות תייצר פעילות של קניה / מכירה ובסיס לתמחור קרקעות מחדש על מנת להציע פרויקטים חדשים עוד שנתיים שלש.
משקיעים - אין, למעט ברובדים המאוד איכותיים
מימון למשכנתא - מסתבר שהבנקים מוכנים לתת 90% מערך הנכס בריבית אפסית - הם נואשים להלוות - אך הצרכן שחושש למקום עבודתו, חושש לעתיד - יושב על הגדר, כבר הרבה זמן. שהקהל יחליט שהוא יורד מהגדר - מלאי הדירות הקיים יתאדה .
כסף שמחפש הזדמנויות - מעט מאוד
הזדמנויות בנדל"ן - בלי סוף
המסקנה שלי
1. זה הזמן לחזור ולהשקיע במזרח אירופה , כמו בתחילת בשנות ה - 90 - היתרון היחסי זה מזומן - אם יש לך ואתה מוכן להשקיע - יש במה ובמחירים שנחשבו כבדיחה רק לפני מספר שנים
2. אינפלציה - זה חזון רחוק. פונקציית התימסורת של "הדפסת כסף" כמנוף לצמיחה פשוט לא עובדת - אין ביקושים משמעותיים, יש עודף בהכל - על מנת לקבל אינפלציה יהיה צורך בהתאוששות מרשימה, שהיא עדיין רחוקה
3. ההתאוששות תגיע, השוק נראה שהתייצב. אני מניח שב - 2015 מזרח אירופה תציג צמיחה שתתבסס על חזרת הביקושים המקומיים, וב - 2016 / 2017 נגיע חזרה לנורמליות (לא הבועה של 2007/2008 , אלא 2004-2005