למבו,

אינני יודע מאיפה אתה מביא את הנתונים שלך -

אינני יודע מה זה TARP ראשון. לפני ה TARP הפד פתח חלון נזילות לכל העולם ואישתו - זה התפקיד של הפד.

לארי סאמנרס , היועץ הכלכלי של אובמה ובוש , שהכין את החילוץ כתב שהתכנית תהיה מוגבלת בזמן. זה שקר, עד היום הבנקים הגדולים נעזרים במימונים שונים
אינני יודע על מה אתה מסתמך - תוכנית ה- TARP בקיפול -לא נותנים כסף, מחזירים כסף. יקח עוד שנים לגבות את כל הכספים, חלקם יאבדו בגלל פשיטות רגל - אבל מהמערכת הפיננסית ה TARP הרוויח. האם הפד מפעיל עדיין חלון נזילות עפ"י צורך - כן. האם זה "חילוץ" ? ממש לא - זה התפקיד של הפד - לספק נזילות.

סאמנרס הבטיח שטארפ יעזור רק למי שבמצב סביר וטוב ולא ישמש כמנוף להצלה של בנקים חדלי פירעון. זה גם שקר.
מתוך 707 בנקים שקיבלו TARP, כמה פשטו את הרגל? - 22 בלבד - 3% - וזה בנקים שנתנו להם כסף בשיאו של המשבר - אני אומר שהלך לא רע בכלל.

טארפ המקורי היה תכנית להצלת בעלי המשכנתאות... במקור , פחות מ1 אחוז מהכספים באמת הגיעו לשם.
מי סיפר לך את השטות הזו? TARP נועד לסייע בראש ובראשונה לבנקים. ראו שנשאר כסף - סייעו לתעשיית הרכב ורק בסוף -למשכנתאות. הסיוע האמיתי למשכנתאות מבוצע דרך תוגניות אחרות.

לסיום , הנקודה הכי מעניינת בעייני , איזו כלכלה חופשית זאת בדיוק?
מה קרה לזכות להיכשל? היו קמים בנקים חדשים לא נראה לך?
זו כבר שאלה פילוסופית - האם יש לקדש את עקרונות הכלכלה החופשית גם אם תביא להרס הכלכלה החופשית או סבל אנושי גדול?

כלכלה חופשית זה לא דת, זה אמצעי לשיגשוג כלכלי. אין על כדור הארץ מקום אחד עם כלכלה חופשית לחלוטין, יש כלכלה עם רמות שונות של חופש. אם יש צורך להוריד דרגות חופש ע"י פיקוח ורגולציה עושים זאת. לא סתם יש ביטוח פקדונות בארה"ב - יודעים שבנקים פושטים רגל לעיתים , לא סתם יש פד - הוא המלווה לשעת צרה

אתה יודע מתי נגמרה הכלכלה החופשית? - ביום שהחלו לגבות מיסים ולהטיל מכסים - לפני 4000 שנה לפחות.

אני לא רוצה להיכנס לסיפור למה זה רע מאוד שיש פשיטת רגל סיטונאית של בנקים - האמריקאים כבר חוו זאת בסיפור של הבנקים להלוואות וחיסכון - ואלו היו בנקים קטנים.

תתאר לך ש 200 בנקים מתוך ה 700 בנקים שקיבלו TARP היו מתמוטטים - זו תוצאה עדיפה לכלכלה הלאומית מאשר לבצע TARP בחינם?

לגבי בנקאים / וול סטרייט . משרד האוצר - מאז ומתמיד זה היה המצב - וזה בכלל לא רע. גם בישראל "נערי האוצר" עוברים לתפקידים בכירים במשק ומהפיקוח על הבנקים - לבנקים - מאיפה הגיע למשל גליה מאור לבנק לאומי?

אני חושב שהמשבר הפיננסי הגדול הראה את התוצאות של כלכלה חופשית מדי.

לסיכום, הדגמתי לך כבר מספר פעמים שיש קושיים אוביקטיביים עם הצהרות שאתה מאמין שהן נכונות - תיקח מזה מה שאתה רוצה, אין לי כוונה לשכנע אותך או להוכיח לך שאתה טועה, הדיון הזה מיצה עצמו.