את הכסף סופרים במדרגות
אני נאלץ לחלוק על דעתו של שחקן מעוף.
בשיא המשבר רוסיה השתמשה במחצית מיתרות המט"ח שלה על מנת לתמוך בשער הרובל. היא יכלה לעשות זאת פשוט כי היו לה $,אירו,ין,פרנקים מתחת לבלטות של הקרמלין.
מצבה של רוסיה טוב בהרבה ממדינת ישראל, מדובר במדינת ענק משופעת בנפט, גז, אורניום, פחם, יהלומים, זהב, מחצבי נחושת, פלדיום, אלומיניום, קובלט (טוב נמאס לי לרשום את כל הטבלה המחזורית :-)), עץ, תעשיית נשק, תעשיית הובלה בין לאומית,....
אל לנו לשכוח שאנחנו מדינה קטנה, מוקפת במשטרים שיכולים להפנות את כלי הנשק שלהם אלינו רק על מנת להשתמש בישראל כשק חבטות.
אתה יודע להגיד לי מה יהיה במצרים בשנה - שנתיים הקרובות? אתה יודע להבטיח שצבא מצרי מצוייד היטב לא ישרת האחים המוסלמים - בדיוק כמו שקרה לצבא אירן ב- 1979 - הפעם אין מראות של הוצאות להורג של הקצונה הבכירה במצרים כפי שקרה באירן של שנות ה- 70.
מה שקורה כעת הוא שפישר קונה מט"ח קונה בו אג"ח מדורג גבוה ממשלתי ובנקאי ומנגד מנפיק מק"מ. דו"ח בנק ישראל הראה כי ההוצאה על ריבית הניכיון של המק"מ פחות או יותר שווה לקופונים מהאג"ח שהוא קונה.
גם אם כרגע יש הפסד על הנייר - זה לא אומר שום דבר, השחקנים הזרים המירו משהו כמו 50G$ לש"ח,היצוא + העברות - יבוא והוצאות השקעות לחו"ל לא יכולים לכסות 50G$ - בשלב מסויים לא תהיה להם ברירה אלא לממש את ההשקעות (איזה טלפון יתקבל מלונדון כאשר ב- CNN רואים טור טנקים ישראלי יורה או מטח של מאות רקטות כבדות שנוחטות במרכז ת"א) במועד כלשהו.
מה גם, שאם תעבור התקנה שמבטלת את הפטור מרווחי הון של הזרים במק"מ \ אג"ח הדבר יקטין את ה- carry trade, אם לעניין יצורף גם מס על הון ששהה כאן זמן קצר השנוי של המגמה יכול להיות לכוון יציאת מטח.
הואיל ולא ניתן להכריח את פישר למכור בשער הנוכחי מאיפה אתה מצפה שיכנס $ על מנת לאפשר להם לצאת?
אני רק מקווה שפישר המיר חלק לאירו, פרנק שוויצרי, פאונד בריטי, $ אוסטרלי, קנדי, הונג קונגי - ושהמח"מ של חלק מהאג"ח הוא מספיק ארוך על מנת לאפשר לכסות את הניכיון במק"מ - אם זה המצב והריבית כבר התחילה לעלות בעולם - הוא יכול להמשיך את המצב לאינסוף.