שלום אלון.
האם ניתן לומר שמדד התל בונד השקלי נוגע בשיאו כרגע?
אם כן, האם נכון להיכנס לשורט עליו (לתקופה של כשנה)?
באילו תרחישים ימשיך המדד לטפס?
לתעודת הסל הבאה 1116367 אין שחיקה ולכן העלויות הכרוכות בה הן רק עמלות הבנק. מה דעתך?
Printable View
שלום אלון.
האם ניתן לומר שמדד התל בונד השקלי נוגע בשיאו כרגע?
אם כן, האם נכון להיכנס לשורט עליו (לתקופה של כשנה)?
באילו תרחישים ימשיך המדד לטפס?
לתעודת הסל הבאה 1116367 אין שחיקה ולכן העלויות הכרוכות בה הן רק עמלות הבנק. מה דעתך?
תל בונד השקלי לא קיים כל כך הרבה זמן, לכן יש לקחת את השיא בערבון מוגבל..ציטוט:
פורסם במקור על ידי אחנתון
המדד יוכל להמשיך לטפס בסביבה בה לא יתבצעו העלאות ריבית/יתבצעו בתדירות מאוד נמוכה ומצד שני לא יהיו בעיות מהותיות לחברות הרלוונטיות.
ככל הנראה, שורט על התל בונד השקלי ייתן תשואה חיובית, אך זה נכון גם לגבי שורט על שאר מדדי התל בונד
תודה.
שאלת תם: איך מתבצעים תשלומי הריבית באג"חים המוזכרים? האם הם מועברים לזכות המחזיק באיגרת בתאריך התשלום?
אני לא מאמין בשיאים - שכן הם נשברים בסופו של דבר...
לטווח הקצר כמובן שמגמת השוק מכוונת אותנו לשורט, אך גם לזה לא הייתי ממהר להיכנס.
מנסיוני עדיף לבחור השקעות בניירות מסויימים ולא ללכת על מדד (בין אם על עלייה או על ירידה) שכן - גם בשוק יורד יהיו ניירות שיתנו תשואה עודפת גבוהה...
אחנתון שלום ,
אני לא אלון אבל מסכים עם רוב דבריו , רק אוסיף ואומר 2 דברים :
הראשון שאלת האם יהיה נכון להיכנס שורט על המדד לתקופה של שנה , אזי ברור שאי אפשר לתזמן זאת וככל הנראה נראה פתיחת מרווחים וסגירת מרווחים בתקופה שציינת ולכן שורט לתקופה של שנה הוא מסוכן מדי לטעמי .
שנית אני רוצה להוסיף על דעתו של אלון שללא ספק מבחינתי העדיפות הינה לניירות בודדים ובחירה קפדנית ופרטנית של כל נייר ולכן האם חשבת על עשיית שורט על המדד כולו ומנגד קנייה של ניירות בודדים במדד וכך למעשה אתה יוצר לעצמך מאין ארביטראג' ..ולמעשה מגדר את עצמך .
זאת כמובן בהנחה שאתה מצליח ויודע לבחור את הניירות שמתומחרים כיום במרווחים הגיוניים וסבירים.
בכל אופו אין לראות בדברים כהמלצה לעשיית פעולה כלשהיא ופשוט רציתי לתת לך עוד זווית ראייה ואפשרות נוספת על הסתכלות של הדברים.
מאחל לך בהצלחה במעשיך ואשמח לענות על שאלותייך
בברכה, לברון
צריך לזכור את אלמנט הזמן שפועל לרעתך בנושא... יש לו חשיבות אם לא תהיה תנועה
חדה למטה.
המתמטיקה שמאחורי המדד:ציטוט:
פורסם במקור על ידי sham
תשואה פנימית במדד: 4.92%.
מח"מ ממוצע: 3.87 שנים.
כלומר התשואה שתתקבל אם תקנה היום את האגחים לפי משקלם 20.42% בכשלוש שנים ועשרה וחצי חודשים, או תשואה ממוצעת של 0.013% ליום (לא ליום מסחר), בהנחת תשלום מלא של כל החברות.
מתחילת השנה נעשתה עליה של 7.08% כלומר, 0.88% לחודש.
המשך עליה כזו תגמור את התשואה של המדד תוך פחות משנתיים (כ21 חודשים), אך גם עליה כזו לא קרובה לריאלית, שכן לא ייתכן שהתשואה הפנימית תפחת מזו של השחרים הממשלתיים, שכרגע עומדת על כ3% (במדד שחר 2-5 שנים) וקשה לראות אותה ממשיכה לרדת באופן אמיתי.
גם אם הטענה שהזמן לרעת השורטיסטים אינני מסכים, שכן לא מדובר באגחים חסרי סיכון!
ייתכן בהחלט שחלק מהחברות (מה שיכול לקרות רק במהלך הזמן) יקלעו לקשיים והאגחים שלהם ירדו, גם אם לא נראה בעיות מקרו רציניות.
לרעת המדד גם עומדת עליית הריבית הצפויה, כמו גם סכנה של אינפלציה ושחיקת הכסף (אגחים שקליים).
בקצרה, לדעתי השאלה היא לא אם המדד יתחיל לרדת אלא מתי.
בקשר לכניסה לשורט, יש לשקול האם עדיף להכנס לשורט על האגח הצמוד (תל בונד 20/40/60) והאם כדאי להכנס עכשיו או לחכות להמשך עליות.
בעוד שעל השאלה האחרונה לא פשוט לענות (אני לאט לאט מחזק את הפוזיציה ככל שעליות נמשכות בקצב הנוכחי), נבחן את המדד מול מדד התל 20.
במדד התל בונד 20 התשואה הגלומה היא 2.36% על מחמ של 4.93 שנים.
המדדים מכילים אגחים בדירוג דומה, ולכן ניתן להניח שהסיכוי לבעיות בחברות בכל אחד משני המדדים זהה.
היות ומדד התל בונד עומד על מחמ ארוך יותר, צריכה להיות לו תשואה גבוהה יותר, על מנת לפצות על הסיכון הגדל, אך נכון להיום ההפרש עומד על 2.56%, שלדעתי הוא הפרש נמוך מדי
(אני מעריך שהאינפלציה בטווח הקרוב תרד, זאת מכיוון שאני לא צופה המשך עלייה משמעותית במחירי הדיור, ובלעדיהם תהיה אינפלציה נמוכה בהרבה, מה עוד שהריבית צפויה לעלות והמשבר באירופה וודאי לא יתרמו לאינפלציה).
כלומר להערכתי, מצב מדד התל בונד 20 גרוע מזה של התל בונד השקלי, ולכן הוא המדד המועדף ,יחד עם תל בונד 40 (אשר מפצה על התשואה הגבוהה במעט באגחים בעייתים יותר ובעלי סיכון גבוה יותר), לביצוע שורט.
זה גם המקום לציין שעל אף שמדובר בשורט (עניין שמרתיע משקיעים שחסרים את הידע בנושא), מדובר בהשקעה יחסית סולידית, לטווח לא קצר (קשה לתפוס את השיא כך שמי שמתכנן להשקיע לשלושה חודשים, לא בטוח שזה המקום). אציין גם שבעוד שאני סבור שהרווח בה הוא כמעט וודאי, היא לא תניב (בהנחה שלא נקלע לשבר דמוי 2008) תשואה גבוהה מאוד.
כמובן שאין לראות בכתוב המלצה לביצוע פעולה כלשהי, אלא רק את דעתי (וכמובן ייתכן גם שאני טועה).
מקווה שעזרתי.
תודה רבה לכל העונים.
בהתעמקות נוספת בפרטי המדד מצאתי כי "החל מה-1.1.09 מדדי הבורסה בישראל הפכו למדדי השקעה מלאים. במדדי השקעה, הדיווידנד במלואו (100%) מושקע בחזרה במדד כך שתשלום הדיווידנד משמש לרכישה חוזרת של כל המניות במדד. מסיבה זו אין השפעה של הדיווידנד על השווי ההוגן של התעודות". נתון זה היה חסר לי בפתיחת השירשור. ברור אם כן שאין מה לדבר על וודאות לגבי שיאו של המדד.
אני אפרט קצת על מצבי: יש לי סכום כסף שאני מעוניין להשקיע בצורה הסולידית ביותר לזמן של כשנה. כשאני אומר סולידי אני מתכוון לכך שאני מעדיף תשואה אפסית על תשואה שלילית.
אחד החששות הגדולים שלי הוא התפרצות אינפלציונית כתוצאה מקריסת מטבעות (יש לי שרשורים בנושא בראשי). לתקופה של שנה אין לבנק פתרונות צמודי מדד לצערי הרב.
אני מנסה למצוא פתרון אשר ייתן לי הצמדה אפקטיבית למדד המחירים ע"י שילוב תעודות סל העוקבות אחרי מדדים/אג"ח שונים עם תעודות המבצעות שורט על מדדים/אג"ח אחרים.
supgog, איזה מדד לצורך העניין היית משלב בלונג עם שורט על תל-בונד 40?
לדעתי הפתרון בשבילך יהיה קניה של מדד המק"מ בערך ב70% מהסכום, ובשאר לבצע שורט על התל בונד 40. זה יהווה פתרון סולידי למדי אשר לדעתי ייתן תשואה הגבוהה מהמדד (ובשום תרחיש אני לא רואה אותו מפסיד, למבחינה נומינלית לפחות).ציטוט:
אציין גם שאם אתה צופה התפרצות אינפלציונית, בניגוד אלי, אולי עדיף לך לבצע את השורט או חלקו על התל בונד השקלי.
כמובן שאין לראות בכתוב המלצה לביצוע פעולה כלשהי, אלא רק את דעתי (וייתכן גם שאני טועה).
בהצלחה.
אני מציע להגדיר מראש שכל הכתוב בשירשור זה אינו המלצה אלא בגדר סיעור מוחות שבו ניתן להעלות רעיונות בצורה חופשית ולא מחייבת.
על מנת לדייק, אני לא צופה התפתחות אינפלציונית אלא חושב שקיימים כרגע תנאים שיכולים להוות טריגר להופעתה. אני מחפש הגנה למקרה שתתרחש ההתפתחות אך גם מעוניין לא להפגע במקרה (הסביר יותר כנראה) שהנ"ל לא תפרוץ.
בנוגע להצעתך האחרונה: בעוד התל בונד 40 הוא צמוד מדד, המק"מ אינו. לפיכך, אם הסטטוס קוו יימשך אני עלול לפספס את ההצמדה למדד המחירים לכל הפחות ולהיפגע נומינלית במקרה הרע, הלא כן?
נבדוק מה צריך לקרות על מנת שתפגע נומינלית:
נחלק למקרים: מקרה ראשון, המשך ההתאוששות במשק:
בהסתכלות של 5 שנים לאחור ניתן לראות כי מדד המק"מ עולה בממוצע 4% בשנה (בשנה וחצי האחרונות לאט יותר).
אני חושב שזו תוחל התשואה שתתקבל מההשקעה במק"מ, היות והריבית צפוייה לעלות בחזרה, אך לצורך הניתוח נקח מקרה יותר פסימי, נניח עליה של 3% בשנה.
אם אתה משקיע 70% במקמ, אזי בהנחה שאתה משקיע באופן לא ממונף בשורט, אתה תהיה מאוזן במקרה בו מדד התל בונד 40 ייבצע עליה של 3*7/3, כלומר עליה של 7%, כלומר התשואה הפנימית שתהיה במדד תהיה נמוכה מהנוכחית (אלא אם אכן תהא התפרצות אינפלציונית), בעוד הריבית במשק תעלה!
אני לא חושב שזה תסריט ריאלי.
במקרה השני: המשק יגלוש חזרה למיתון:
בתסריט זה, הריבית לא תעלה, אך האגחים יצנחו על מנת לגלם נאמנה את הסיכון.
במקרה זה, בעוד שהמקם יניב אולי תשואה נמוכה (2%) , אך אתה תגרוף רווחים יפים מהשורט.
אלו הם אני התסריטים הקיצוניים, אך היות ובשניהם אתה מרוויח באופן נומינלי, גם בכל תסריטי הביניים אתה תרוויח.
האם השילוב אכן יצליח לשמור על ערך הכסף (תשואה לא שלילית באופן ריאלי)?
קשה לדעת, אך לדעתי כן (אני מעריך ששילוב כזה יניב כ 5-6% בשנה, אך קשה לכמת את התסריטים).
שיהיה בהצלחה :).
מהתבוננות במק"מים הנסחרים היום אני רואה שהארוכים ביותר נותנים תשואה של 2% בלבד http://www.bizportal.co.il/shukhahon/bizmakam.shtml.
האם אני מפספס משהו?
ושהריבית תעלה?ציטוט:
בוא ניצמד לתנאי השוק העכשוויים.
אם אני מבצע את האסטרטגיה שהצגת אני צריך לקנות את המק"מ עכשיו בריבית של 2% וכנראה לשמור אותו עד לפדיון אחרת אפסיד עליו (בהנחה שהריבית תעלה).
האם אני טועה עד כאן?
אם אתה קונה מקמ היום, אתה תצטרך לשמור אותו לפיקדון ולקבל עליו 2%.ציטוט:
אם אתה קונה את מדד המקמ (יש תעודות סל או קרן מחקה), אתה תראה ירידה בערכו כל פעם שהריבית תועלה (שכן המקמים הכלולים בו, שלא ממש לקראת תשלום ירדו מעט), עם זאת, כל מקמ חדש שיונפק (וכמובן ייכנס למדד) יהיה עם ריבית גבוהה יותר (גם הירידה שתהיה היא נמוכה שתי סיבות- 1. ברור לשוק כי הריבית תעלה וזה עניין של זמן 2.המח"מ הנמוך).
הסיכון האפקטיבי שיש בקניית המדד הוא זניח (בגלל ההנפקות החדשות), מה עוד שכל העלאת ריבית תגרור כמובן גם ירידות באג"חים של התל בונד, והיות והם בעלי מח"מ גבוה פי כמה הם הרבה יותר רגישים לנושא.
קחו בחשבון שהתל בונד לא חייב לרדת כדי להתאים את התשואה לריבית שעולה,
הוא יכול פשוט לא לעלות.
הריביות שמשולמות מורידות את השער שנשאר יציב, ולכן התשואה השנתית עולה.
זה הכל עניין של קצב הירידה או העלייה.
קחו גם בחשבון שרוב המחזיקים בתל בונד הם מוסדיים והם בגדול פחות תזזיתיים ממשקיעים פרטיים.
לא הגעתי עדיין להרכב מנצח אך נראה לי שבכל מקרה עדיף לקחת שורט על מדד שקלי ולא צמוד. שהרי אם תהיה התפתחות אינפלציונית המדדים הצמודים ימשיכו להיות אטראקטיביים - הדבר היחיד שפוגע בהם זו הריבית במשק.
שוב בנוגע למקרה שהצעת - אני לא בטוח שהוא נותן מענה נכון אם הדישדוש הנוכחי ימשך. המק"מ יתן לי את תשואת 2% הנוכחית בעוד התל-בונד יעלה את ה-2.5% שלו + מדד המחירים (כ-5-6% ביחד?). גם אם לוקחים בחשבון את יחס ה-70/30 שהצעת נראה לי שיש כאן הפסד.
מה לגבי ההצעה הבאה:
5/7 מהכסף במק"מ - תשואה 2%.
2/7 מהכסף בשורט על תל בונד שקלי - כרגע נותן תשואה של 4.85% עם מח"מ 3.87.
רווח במקרה של:
1. עלייה במדד המחירים לצרכן.
2. עלייה בריבית.
3. הדרדרות בכלכלה.
דעות נגד? הצעות לשיפור? אשמח לשמוע.
ההצעה שלך היא טובה, אך כאמור לדעתי עדיף לשים את השורט על התל בונדים הצמודים, כאשר הסיבה היא כזו:ציטוט:
המרווח בתשואות בין התל בונד20 לבין השקלי הוא 2.64%, והמח"מ של הצמוד ארוך ביותר משנה. שני מדדים מכילים אגחים בדרוג דומה (למרות שראינו במשבר כמה הדירוגים הללו שווים..)
בכל מקרה, תוסיף על ה2.64% את תוספת הסיכון הנדרשת מהאגחים עקב המחמ הגבוה, ותגיע למסקנה שתצטרך מדד מחירים גבוה מ3% בשביל שהשקלי יציג תשואה פחותה.
אני באופן אישי לא רואה את מדד המחירים עובר את ה2.5% בשנה הקרובה, אם כתוצאה ממיתון שיגרור הורדת מחירים ואם כתוצאה מהעלאות ריבית (שהן חלק בלתי נפרד מהתאוששות המשק!).
אני אישית מעדיף את מדד התל בונד 40 עקב העובדה שלמרות שהוא מגלם תשואה גבוהה יותר, הוא מכיל אגחים בעייתיים יותר והסיכוי שחלק מהחברות שם ייקלעו לקשיים גדול יותר.
בקשר למקמ, אני חושב שיש יתרון לרכישת המדד על פני קניית מקמ אחד ארוך (מהשיקול שבעת העלאת ריבית הארוכים ייפגעו, ואילו המדד יוכל להרוויח מהנפקות חדשות בריבית עדיפה).
מאחל שתרוויח בכל שיטה בה תבחר.
צפה בהבדלים בהתנהגות התל בונדים (הצמוד והשקלי) בעת העלאת ריבית.
הסיבה המיידית היא שהעלאת ריבית תורמת לירידה באינפלציה והופכת את האגחים הצמודים לפחות כדאיים.
לדעתי זו לא העלאת הריבית האחרונה, ומכאן גם הביטחון שיש לי בכך שהערכות האינפלציה המגולמות בתל בונדים הצמודים מוגזמות (לטווח של שנה שנתיים, מעבר לכך קשה לדעת).
שיהיה בהצלחה.
התנהגות המדדים מאז ההעלאת הריבית מעניינת.
התל-בונדים 20 ו-40 ירדו כ-0.3% בעוד השקליים עלו במידה דומה. המק"מ ירד קצת והתאזן.
אני מקבל את ההסבר שלך לגבי ההגיון שבכך. כנראה שזו ההנחה הרווחת.
בגלל חוסר הוודאות, החלטתי לעת עתה לקנות מק"מ קצר (ל-4 חודשים) בסכום כולו. לא תשואה גבוהה אך ארוויח זמן ללמוד טוב יותר את הנושא.
תודה ואשמח לשמוע ממך עוד תובנות בהמשך.
לאחר תקופת דשדוש עליות קצרה מתחילות כעת ירידות בתל בונדים.
האם מדובר בתיקון או היפוך מגמה?
קשה לדעת, מה שבטוח זה שאנחנו כבר לא לבד:
http://www.globes.co.il/news/article.as ... 1000588284
בהמשך לכל הכתוב...
אני מקבל הרבה פניות בנושא זה בזמן האחרון.
דוגמה לפנייה שכזו מהימים האחרונים היתה:
התשובה שלי לעניין זה:ציטוט:
קראתי מאמר ב"גלובס" :בעוד הציבור נכנס בהמוניו לקרנות הנאמנות האג"חיות והמוסדיים המתוחכמים מדירים רגליהם מהנפקות, מגדרים עצמם הבנקים נגד נפילות בשוק האג"ח. האם אנחנו לקראת תיקון בשוק הזה?
ל"גלובס" נודע כי בנק לאומי ( 1595 -0.50% )
רכש לפני כמה חודשים תעודת סל שורט על מדד תל בונד 40, המגלמת חשיפה בסך 110 מיליון שקל, וזאת כהגנה מפני ירידות בשוק האג"ח הקונצרניות. בבנק לאומי אישרו את דבר רכישת תעודת השורט, אך סירבו לציין באיזו חברת תעודות סל מדובר.
אודה לך אם תאיר לי - נראה לך כי כדאי לרכוש תעודת סל שורט??? תודה
ויש לך איזה אג"ח טוב למרות ועל אף? אני בחוץ עם הרבה מזומן
כפי אני כותב בפורום ואומר בצאט כבר זמן מה - בגלל הצפי לעליית הריבית בשוק (זה רק עניין של זמן) - שוק האג"ח הקונצרני ה"בטוח" יתגלה להיות המסוכן ביותר.
הדבר נכון אפילו בצורה חזקה יותר באגחים הממשלתיים, שם מימוש של 30% בניירות מסויימים יקרה שנה-שנתיים הקרובות.
מה שחשוב להבין הוא כי ככל שהתשואה של האג"ח נמוכה יותר (ולא חסרים היום ניירות עם תשואה אפסית) והמח"מ ארוך יותר, כל עלייה בריבית במשק תגרור ירידה חדה יותר במחיר השוק של הניירות.
לכן מחיר הקרן עתיד להיפגע - בכל מקרה בטווח הקצר והבינוני. כניסה לניירות מסוג זה כעת אומנם תבטיח תשואה רשומה במקרה של החזקה עד לפדיון - כפי שרשום על כל נייר, אך המתנה בחוץ וכניסה לאחר המימוש הצפוי תניב רווח טוב יותר - ללא פגיעה בקרן!
כמובן שאם מסתכלים על מדדי האג"ח, הדבר נכון יותר (כלומר אותם תנאים קיימים בצורה ברורה יותר) במדדים ה"גבוהים" - כלומר תל בונד 20 ו- תל בונד 40, למרות שנכון גם לרוחב ולאורך המדדים האחרים ואף על מול ניירות מסויימים שבאקס.
הדבר ימשיך להיות נכון כל עוד הריבית במשק לא תחזור להיות נורמלית, או לחלופין שהריבית על אותם ניירות לא תעלה (דבר הקשור אחד בשני).
לגבי אגחים מומלצים - כפי שאני אומר תמיד, אני לא ממליץ אני יכול לדבר ולהציג נתונים לגבי נייר זה או אחר ואתה יכול למצוא רבים מהם בפורום.
אלון שלום
האם במשפטך "בגלל הצפי לעליית הריבית בשוק (זה רק עניין של זמן) - שוק האג"ח הקונצרני ה"בטוח" יתגלה להיות המסוכן ביותר" הינך כולל גם אגחים בריבית משתנה (בטוחים כמו גילון 817 , לאומי 201 וכן כאלו שפחות בטוחים כמו אינוונטק , נתנאל , צאם , צור ודומיהם)?! ?
תודה
אבי
אילו שצמודים לריבית במשק לא יפגעו בעקבות עליית הריבית, אך גם לא עתידים לעשות רווח הוני מהמהלך, כך שפוטנציאל לא קיים גם בהם.