פורסם במקור על ידי
tby
הנכס הכי חשוב של בנק מרכזי זה אמינותו - לכן מהלכים משמעותיים מתוקשרים מראש ונערכים באופן צפוי - על מנת לתת לכל השחקנים זמן להערך. ההשפעה של המהלכים אמורה להיות ארוכת טווח ולכן אין עניין לשחק בחתול ועכבר עם כל קרן גידור.
מה שטוב לבנק המרכזי של שוויץ טוב גם לישראל - וכידוע, הבנקאות בשוויץ היא אחד הנדבכים העקריים. הבנק המרכזי של שוויץ כמה פעמים התערב במסחר בהיקפים גדולים ובזמנים לא צפויים על מנת להכות את המהמהרים כנגד הפראנק ופוגעים בתעשייה השוויצרית. האם האמינות של הבנק המרכזי של שוויץ חשובה לו פחות מאשר אמינות בנק ישראל.
להערכתי, נעשתה כאן טעות, אכן הבנק צריך לתקשר את רצונו להתערב בשוק וראוי שיעשה כך. מה היה קורה לו הבנק המרכזי היה מתקשר שהוא רוצה להגדיל את היקף היתרות של מטבע חוץ ולא עושה עם זה שום דבר. ואז יומיים לפני פקיעת האופציות כשנכתבו כל כך הרבה פוטים והמוני $ זרמו לכאן לתמוך במהלך היה מתערב במסחר וקונה כל כמות שהיא כנגד קרנות הגידור.
היתרון העצום של פישר כנגיד בנק מרכזי עצמאי הוא היכולת להדפיס עוד ועוד ש"ח כנגד עומק סופי של כספים בקרנות הגידור. כשם שלאורך זמן לא ניתן לנצח את הקזינו - הימור כנגד הבית משול להתאבדות פיננסית - כך התערבות ליסוף יזום של צד חיצוני היא התאבדות אם הבנק המרכזי מוכן להגן על התעשייה המקומית.
להערכתי, לאחר הפעם הרביעית שבנק ישראל היה מתערב בהיקף עצום ולא צפוי במסחר וקונה אפילו 20G$ אף אחד לא היה מנסה אותו שוב. היתרון הנוסף: קניה בנמוך של השער נניח קניות סביב 3.5 ש"ח ל- $ ולא קניה רוחבית לאורך הקו. אם תוסיף חקיקה או תיקון תקנות מסוי כנגד המהמרים הללו אז בוודאות מעטים שיסתכנו במלחמה כנגד בעל קזינו קשוח וילכו למקומות קלים יותר לעשיית רווחים.
מהלך רכישת בדולרים היה מהלך נגדי רציני של בנק ישראל מול קרנות גידור שניסו לעשות סיבוב על מרווחי הריבית בין ישראל לארה"ב ולכן העלאת שער הדולר הוציאה אותם מהמשחק לא דרך "עקיצה" אלא בנוק אאוט. היום מספיק לרמוז שבנק ישראל עשוי לרכוש דולרים כדי "להוציא את החשק" לחלק מהספקולנטים.
גם קניות ג'מבו לפני פקיעה בכל כמות היתה נותנת את התשובה לא בנוק אאוט אלא ברסוק הצלעות והגולגולת.
זה בניגוד גמור למדיניות בזמן ששער הדולר נקבע ע"י האוצר (מישהו זוכר את התקופה?) - זכורה האימרה שלשר אוצר אסור לשקר, אלא אם מדובר על פיחות.....
הערה אחרונה - אני קצת פרנואיד בקשר לרכישות הדולרים, זה יוצר אצלי אסוציאציה של צבירת מט"ח לשעת חרום , אני מדמין פגישה של רוה"מ עם שר האוצר וראש הממשלה שאומרים לנגיד - שעת ה-ש נקבעה, יש לך X זמן להערכות להעביר המשק לחרום עפ"י הצורך, אנו צופים עימות ארוך , קשה ויקר אך אין ברירה. אם אני נגיד בנק ישראל מה אני עושה - דבר ראשון מתחיל לקנות דולרים באיזה סיבה מומצאת.
האמת, גם לי זה עבר בראש, לא בטוח שבראש של רוה"מ לא עברה האפשרות של תקיפה באירן יחד עם המשך מלחמה בשליחיה: חיזבאללה, סוריה והחמא"ס.
את הדולרים חייבים בשביל שהממשלה תוכל לרכוש בחו"ל מה שצריך במשבר, כאשר השקל יאבד את ערכו במהירות.....
יתרון נוסף וחשוב של יתרות גדולות למדינה קטנה ומוקפת אויבים הוא האפשרות של הבנק המרכזי למתן את קצב עליית השער במצב קיצון. במצב של נפילת טילים בהיקף רחב על ישראל לרבות ת"א לא מן הנמנע שאותם $ שנקנו ב- 3.5ש"ח מקרנות ששלחו אל המערכה עוד ועוד מט"ח על מנת לתמוך בפוטים שכתבו - ישמשו למיתון קצב עלית המט"ח כאשר השער יגיע ל- 5 ש"ח ל-$.
בניגוד למלחמה ביסוף - לבנק המרכזי יש כיסים סופיים במלחמה בפחות ויספר על זה הבנק המרכזי של אנגליה ועלילותיו מול סורס.