TBY,
זה אכן חלק מהפתרון - לא פתרון במלואו.
מערכת הבחירות האחרונה התנהלה באווירה של: די למרוח את זמנה של הממשלה על כן נסיגה ביו"ש לא נסיגה ביו"ש -יש מדינה לנהל . לא ניתן לשים את יהבה של הממשלה רק על "תהליך מדיני" ועל כן, בממשלה זו חברו יחדיו מפלגת שינוי במתכונת "יש עתיד" והמפד"ל בדמות הבית היהודי בקואליציה מסוג חדש שמטרתה להדגיש את המשותף ולא המפריד.
החרדים ששמשו כלשון מאזנים בין הימין לשמאל ישבו הן בממשלות הימין והן בממשלות השמאל ב~ 25 השנים האחרונות.
החרדים לא ביקשו את החוץ והבטחון, משרד אנרגיה או התעשיה והמסחר, הבחירה שלהם היתה: השיכון, הפנים ודומיהם - דרך משרדים אלו ניתן להשתמש בכספים על מנת להוציא מכרזי בניה במחירי למשתכן (לפעמים עד 50% הנחה ביחס למחיר השוק לנכס דומה) וכן שליטה בתקציב המשרדים.
אני מבקש לציין כי כל הטקסט הנוכחי אין מטרתו להשמיץ את החרדים - אלא שבמצב שנוצר כנראה לכולם ברור שכך הדברים לא יכולים להמשך, בממשלה החדשה: הפנים, השכון, האוצר וועדת הכספים בידי "יש עתיד" (המייצגת את ישראל הבורגנית,החילונית והשמאל המתון) והבית היהודי (המייצגת את הצבור הדתילאומי, המתנח"לי והימין המתון).
לדעתי, יש להם את כל הכלים להצליח לבצע הפחתה דרסטית במחירי הדיור בתוך 2-3 שנים. לא יעשו זאת הם ישלמו בקלפי בבחירות הבאות.
בניה של 150K דירות להשכרה במחיר נמוך ממחיר השוק הוא נכון אבל לא מספק.
לפתרון יש להכניס עוד כמה פרמטרים:
א) פנוי בנוי מסיבי ומהיר אשר מלווה בתוספת תשתיות ופתיחת חסימות בירוקרטיות (ואני מדבר על עשרות אלפי דירות בטווח זמן של 2-3 שנים סביב מרכזי הביקוש).
ב) הוצאת הסטודנטים ברבבות משוק השכירות באמצעות בניה של מעונות מסובסדים ובסטאנדרט נמוך.
ג) מסוי כבד על מי שקנה קרקעות ודוגר עליהן - מי שלא יכול לבנות שימכור את הקרקע במחיר השוק.
ד) מיסוי על דירות ריקות \ כאלו שבעליהן פוקדן רק בחול המועד סוכות ופסח - אסור כי המסוי יהיה ברמת הרשות המקומית אלא מדינתי כי זה מעודד את הרשות לייצר כאלו מתחמים לעשירי יהדות התפוצות שלא צורכת שירותים אפילו לא מייצרת אשפה אבל משלמת כפל ארנונה.
המשק זקוק ~ 40,000 דירות חדשות בשנה, מזה כעשור קיים חוסר היצע - אני מציע לייצר בשנתיים - שלוש הקרובות 150,000 דירות למגורים בנוסף לפרויקטי ההשכרה.
יתכן ויזם זה או אחר יקרוס או יזדקק להסדר, יתכן והבנקים ינזקו אפילו בהונם העצמי המאזני, אבל, המצב החמור יותר הוא השתעבדות של רבבות שכירים ועצמאים קטנים בשנה למשכנתאות הגדולות עליהם לפעמים פי 2-3 ממה שמאפשרת המשכורת הקיימת - דבר שיקטין את הביקושים המקומים ולא יאפשר יציאה עתידית מהמיתון.