האדם הוא חלק מהטבע ותופעת התזמון הכושל בקנייה של מנייה
האדם הוא חלק מהטבע ואיך זה קשור לתופעת התזמון הכושל?
שלום לכל החברים הישנים והחדשים כאחד, בסקירה הזו אני הולך לנתח יחד עם הקוראים נושא אשר מוכר לנו הסוחרים באופן ישיר, ננתח אותו וננסה להבין מדוע הוא מתרחש ואיך אפשר להימנע ממנו, כמו תמיד אסיים במספר מילים על
בזן
הרי אחרת אין זו תהיה סקירה גמורה, לא? אז קדימה מתחילים..................
רוצה אני לשאול את הקוראים הנכבדים האם חוויתם או עדיין חווים תופעה של קנייה ומכירה של מניות בתזמון הלא נכון? רוצה אני לומר האם החזקתם מנייה תקופה מסוימת והיא מדשדשת או גרוע יותר יורדת ואתם מחזיקים אותה לפרק זמן ארוך/קצר ולפתע מתקבלת החלטה כי יש למכור את המנייה ה"גרועה" הזו ואז מייד לאחר המכירה המנייה מתחילה לזנק? או מקרה נוסף בו אתם עוקבים אחר מנייה שרק עולה ועולה ואיך שאתם מחליטים לקנות היא מתחילה לרדת? או מקרים דומים אחרים שבהם התזמון שלכם הוא אינו אופטמלי? רוצה אני להגדיר את התופעה כ "תזמון כושל".
אני משוכנע שרבים מהקוראים אומרים כי "לצערי זה מוכר לי ולא רק לי אני מכיר המון חברים שזה קרה להם" אם כך תסכימו עימי כי התופעה "תזמון כושל" שכיחה וידועה ומאחר ואיש הנדסה אני, רוצה אני לשאול למה זה קורה? ומה הסיבה?
הפיתרון הפשוט והלא מעניין כי לא התברכתי במזל כמובן שנפסל על הסף הרי לא יכל להיות שכל כך הרבה אנשים יהיו חסרי מזל, אז האם יש כאן הסבר אחר? או שמה ישנו פיתרון פסיכולוגי או אולי מתמטי או כל מנגנון רציונאלי כזה או אחר שיכל להסביר את התופעה הכל כך נפוצה הזו בקרב הסוחרים?
לצורך מענה על הסוגיה אשתמש בסיפור ספק דמיוני ספק אמיתי.......
באחד מהטיולים שלי בחו"ל החלטתי להגיע אל כפר מאוד מבודד ומיוחד ומאחר ואינני יודע את שפת המקומיים לקחתי עימי מקומי אשר יודע את הדרך ויהיה לי למתורגמן. אחרי שבוע של נסיעה הגענו אל כפר אשר רק מלראות אותו הנשימה עוצרת ומייד עולה השאלה איך במרחק של מס' ימים בודדים אפשר לחזור אחורה בזמן מאות בשנים, המקומי שאיתי אשר מכיר את הכפר החל לערוך לי סיור תוך שאני סוקר במהירות את אשר רואות עיניי וריח של מדורות עולה ומכסה את הכפר, מבלי להבחין הגענו אל ביקתה ובמרכזה מדורה אשר מחמת את החלל, ישבנו סביבה ולפתע נכנסה לה הגברת זקנה
שלום אמרתי לגברת הזקנה
שלום שלום היא משיבה ומביטה בי בעיניים מרצדות, מה הוא שימך איש יקר?
שמי? האדם הזקוף אני משיב
האדם הזקוף? היא משיבה, פגשתי המון אנשים אך לאף אחד מהם לא היה שם כזה
מודע אני לכך אני משיב לה וסיפור חיים שלם עומד מאחורי השם
אם כך איש זקוף אנא ממך ספר לי את משמעות השם
אין שום בעייה אני משיב לגברת הזקנה ומתחיל לספר לה את הסיפור שעומד מאחורי שמי
מרתק ומעניין איש זקוף ועכשיו איש זקוף אתה גם יכל לשאול אותי שאלה אחת, התרצה לשאול?
בוודאי אני משיב לגברת הזקנה: כמה זמן אתם חיים כאן? מהם השורשים שלכם? ואיך אתם מצלחים לחיות ככה?.......
המון שאלות במשפט אחד אתה שואל איש זקוף ומאחר ואין לי הרבה זמן אני ישיב לך במשפט אחד אשר יפתור לך את כל הקושיות ששאלת וגם את כל הבעיות שלך בחיים:
והתשובה של הגברת הזקנה היתה: "האדם הוא חלק מהטבע איש זקוף" ונעלמה לה כלא הייתה
"האדם הוא חלק מהטבע" נחקק בזיכרוני באופן מיידי, מייד עוד באותו הלילה אני מוצא את עצמי מנסה להירדם אך ללא הצלחה מנסה לחשוב ולהבין את פשר המשפט ואיך הוא בדיוק יפתור לי את כל הבעיות בחיים אז עוד לא הבנתי את אשר רצתה לומר הגברת הזקנה....
בראשית דרכי בשווק ההון שאת דרכו התחלתי בגיל צעיר באקדמיה בקורס "כלכלה למהנדסים" כסוחר צעיר וחסר ידע וניסיון אך מלא אנרגיה חוותי את תופעת התזמון הכושל, מייד קפצו השאלות איך ולמה ומדוע כל פעם מחדש זה קורה? החלטתי כי אני חייב לרדת לעומק העניין לחקור להבין את התופעה לעומקה, מייד התחלתי באיסוף רקע ספרותי, קראתי המון והעשרתי את הידע התייעצתי עם המון אנשים וקבלתי המון תשובת אך אף אחת מהם לא סיפקה אותי וככל שהעמקתי לשאול מצאתי את עצמי מעמיק השאול, פתרון תעלומת התזמון הכושל נראתה כבלתי פתירה בעליל ורחוקה מלהסתיים, שעות של השקעה קריאה וכתיבה ירדו לתימהון, התייאשתי.
באחד הימים בו למדתי למבחן סוף סמסטר השעה היתה מאוד מאוחרת וחלטתי כי הגיע זמן ללכת לישון קיפלתי את הספרים וכמו תמיד לפני השינה אני פותח את מקלט הטלוויזיה על ערוץ נשיונל ג'אוגרפיק ובדיוק החלה לה תוכנית חדשה : "שושנת יריחו" תוכנית קצרה של 4 דקות לא יותר חשפה אור על תעלומה שלמה שלי לא היה לה פיתרון.
בתוכנית בת 4 דקות דובר על הצמח שושנת יריחו החי לא כבר מאות שנים במדבר אשר תסכימו איתי שהוא סביבה שאינה קלה למחייה, בתקופת זמן זו של מאות שנים המון יצורים אורגנים מצאו עצמם נכחדים אך צמח שושנת יריחו מצליח לשרוד למרות התנאים הקשים כל פעם מחדש, אם כך איך הוא מצליח לשרוד? מה יש בו המאפשר לו לשרוד כל פעם מחדש ולהמשיך ולהתרבות? התשובה מאוד פשוטה ליצור האורגני הזה יש מספר מנגנונים פיזיולוגים שמאפשרים לו לשרוד כל פעם מחדש: למשל כשהצמח מתייבש הוא קולע בתוכו את הזרעים שלו ולא משחרר אותם עד אשר הוא יודע בסבירות של 100% כי בשלו התנאים והוא יכל לשחרר את הזרעים ממנו, מה הם התנאים? התנאים הם כמויות גשם שמעידות על כך שזוהי העונה הנכונה לנביטה, טמפ' שמאששת כי זוהי עונת הנביטה, לחץ סביבתי מתאים, לחות מתאימה, עוצמת הרוח ואפילו עוצמת קרינת השמש כול הפקטורים האלה נכנסים למעבד הפיזיולוגי של הצמח ונותנים פקודה לשחרר את הזרעים לאדמה וכך חלה לה מחזוריות מופלאה שנמשכת לה מאות בשנים. אם כך האדם הוא חלק מהטבע וכל מה שאנו צרכיכם כדי להימנע מתופעת התזמון הכושל הוא מנגנון פיזיולוגי שידע לעבד את הנתונים ולהחליט מתי לבצע את פעולת קנייה ומכירה כל כך פשוט, לא ?
אז מהו אותו מנגנון פיזיולוגי שיש לצמח האורגני שהינו יצור נחות בהרבה מאיתנו ? וככה שלב אחר שלב בניתי לי את המנגנון הפיזיולוגי המתאים כדי להתמודד עם תופעת התזמון הכושל:
שלב ראשון: הגדרת המטרה:
המטרה חייבת להיות קצרה, חדה כתער ומוגדרת, למשל תשובה כי המטרה בקניית המנייה היא רווח כסף נפסל מייד ולא מתקבל על הדעת, המטרה חייבת להגדיר באופן מלא את מטרת קניית המנייה למשל: המטרה היא להשקיע סכום כסף "X" ולהניב תשואה של Y אחוז שנתי, זוהי מטרה ברורה, קצרה ומוגדרת עם מימד הזמן לכמה זמן משקיעים.
שלב שני: בדיקת הפרמטרים:
אחד השלבים החשובים ביותר שבו רוב האנשים נופלים ולא מקיימים, הפרמטרים שיש לבדוק הם: קראית דוחות החברה ומעבר על הנתונים הכלכליים שלה, לא קונים מנייה כי מישהו כתב באתר שהיא טובה, לא קונים מנייה כי קוראים כתבה שממליצה על המנייה, לא קונים מנייה כי חבר המליץ לי עלייה, אני קונה מנייה רק לאחר שאני יודע את הפרמטרים הבאים: הון עצמי, שווי החברה, התחייבויות, המאזן הכללי של החברה, מחזורי מסחר, רווח נקי ורווח תפעולי..... אז נכון לא כולנו אולי מבנים בזה ואני מסכים עם זאת אך מה הבעייה להתקשר ליועץ בבנק ולבקש ממנו את הנתונים האלה זה התפקיד שלו, בשביל זה אתם משלים לא עמלה והוא מקבל משכורת. זכרו כי בלי אותם פרמטרים לא יהיו נתונים אשר יכנסו למאבד הסופי והתוצאה תהיה כי לא נוכל לשרוד.
שלב שלישי: עיבוד הנתונים וקבלת החלטה:
עכשיו מכנסים למאבד את הגדרת המטרה עם הפרמטרים המתאמים ובודקים האם יש התאמה בין הדרישה במטרה לבין הפרמטרים, כלומר האם הפרמטרים יכולים לענות על הדרישה במטרה ובכך נוכל לשרוד כלומר נבצע קנייה של המנייה או שאין התאמה בניהם ואז אנחנו לא שורדים ואין קנייה של המנייה.
שלב רביעי: נביטה: - שלב זה מתקיים אם התקבלה קניית מנייה בשלב הקודם
שלב זה מלווה בהמתנה לא קטנה ועם חששות לא קטנים, זכרו כי את פרק הזמן הגדרנו בשלב המטרה, תמיד יכל לבוא מישהו ולקטוף את הפרח, או לדרוך עליו אך עדין
הטבע
חזק מהכל ואם התנאים מתקיימים תתבצע לה נביטה ואנחנו נקטוף את התשואה שלה ייחלנו. זכרו כי לא עוצרים את תהליך הנביטה באמצע חשוב לעמוד בהגדרות לא מתרגשים אם הנביטה נתקלת בקשיים – יחד אנחנו נצליח.
הגברת הזקנה היא ספק אמיתית או ספק דמיונית אך המשפט כי "האדם הוא חלק מהטבע" תמיד נמצא איתי, אז לא הבנתי את אשר רצתה לומר הגברת הזקנה היום אני מבין ומיישם.
זהו חברים לקראת סוף הסקירה ברצוני לומר כמו תמיד מספר מלים על
בזן
ועל
פטרוכימיים,
בקרוב יפורסמו דוחות החברות, הדוחות הם חיוביים אומנם קצת פחות מהדוחות הקודמים אך עדיין מראים על שיפור החברות והמשך מגמות העלייה שבו נמצאות שתי החברות, כידוע לכם עסקת המיזוג בין
פטרוכימיים
ובזן
יצא לדרך וזה יגרום לשיפור ורווחיות גבוהה לשתי החברות (למי שמעוניין ולא קרא את הסקירות הקודמות שלי יכל למצוא את כל השיקולים והניתוחים שלי, תחפשו תחת שם מחבר ARL) בנוסף פרויקט קו הגז הטבעי יצא לדרך בקטעו האחרון והבעייתי ולפי התחזית הפסימית עד סוף השנה כבר יזרום גז טבעי לבזן,
בזן
עומדת ביעד בו הגדרנו ומתקרבת אל התחנה הבאה שהוא שער 220.
אז זהו חברים, תנסו לאמץ את המודל הפשוט מאוד שהבאתי כאן, כל מה שאני כותב הוא על דעתי בלבד, מקווה שעזרתי אפילו במעט, תודה לכל הקוראים ובמיוחד לאלה המוצאים לנכון להגיב, ממני האדם הזקוף – ARL.
Re: האדם הוא חלק מהטבע ותופעת התזמון הכושל בקנייה של מנייה
ארל ממש ממש היה כיף לקרוא, מאד מעורר מחשבה
יישר כח ובהצלחה :d
ארל התותח
תענוג לקרוא כמו תמיד, יישר כוח.
אגב הזקנה גרה בהודו?
שבת שלום
[left:32kwoskz]ארז[/left:32kwoskz]
ארל,
סיפור יפה סיפרת ונהניתי לקרוא.
מבלי להיכנס לעניין מסחר במניות, מכיוון שאיני עוסק בכך, מסכים אתך כי השלב הראשון חייב להיות הגדרת מטרה וטווח זמן, בלי זה אין מה לזוז הלאה, אלא אם אתה רוצה להיות פילנטרופ של שוק ההון.
בשלב השני ועוד לפני איסוף הפרמטרים, צריך לבחור את הכלים להשגת המטרה, לבחון האם ניתן בעזרת אותם כלים להשיג המטרה, לוודא כי גם יודעים להשתמש בהם, ולבסוף לקבוע מסגרת חדה וקשיחה של יחסי סיכוי/סיכון.
בשלב הבא, אם מדובר במניות, אז כפי שציינת ואם בכלים אחרים אז בהתאם לאותם כלים.
לבסוף, חשוב גם להדגיש כי ברגע שהמטרה הושגה, חייבים לנעול רווח או לסגור ולהתחיל משלב ראשון של הגדרת מטרה חדשה.
אחלה כמו תמיד
אוהב תמיד לקרוא את כתביך
המשך להחכימנו
רק מה?תמיד יש טעות כתיב אחת או שתיים(מאבד=מעבד)
לא נורא ונסלח
תודה
ירון
הרבה תודה לך על העלאת הנושא והכתיבה הקולחת.
יש לי מספר השגות על דבריך, בעיקר לפירוש של דברי הזקנה ולשלבים:
לדעתי זה נכון שהאדם הוא חלק מהטבע. מה שזה אומר לי בנושאי השקעות הוא שהאדם בנוי לחיים
בטבע
ובדיוק בגלל זה הוא מבצע החלטות לא נכונות בהשקעות.
כדי להבין זאת צריך להבין שהמטרה החשובה ביותר של האדם
בטבע
היא לשרוד (עוד מימי האדם הקדמון).
כדי לשרוד האדם צריך לקחת מקסימום ממה שיש ולהזהר ממקומות מסוכנים שגורמים כאב.
בהשקעות זה גורם לנו לקנות מניה בגלל שמועות או בגלל שהיא עלתה הרבה ולכן נראה לנו שהיא תעלה עוד (מה שאינו נכון בהכרח).
הבעיה השניה שזה גורם לנו לא למכור מניה מפסידה כי "היא ירדה כל כך הרבה אז היא בטח תתחיל לעלות". במקרה זה המוח שלנו מגן עלינו מפני הרגשת הכאב של ההפסד. עד שלא מכרנו, אין הפסד.
חשוב להבין שהבעיה קיימת אצל כל בני האדם. כלומר, היא קיימת גם אצל סוחרים מנוסים ומנהלי תיקי השקעות וקרנות ולא רק אצל משקיעם מתחילים.
לגבי השלבים, לא ממש הבנתי אותם:
שלב ראשון: לא ברור לי איך קובעים יעד. למה שאקבע לי יעד של 23% אם אני יכול לקבוע לי יעד של 55%, או בעצם למה לא 95% ...
שלב שני: לדעתי זה בעייתי לקבל מידע מיועץ ההשקעות בבנק. הוא לא עוסק בניתוח של הפרמטרים הפיננסים של המניות ולכן יכול לתת רק מידע מעובד שהכינו עבורו. לא ברור לי עד כמה מידע כזה הוא מקיף מספיק ואובייקטיבי.
לדעתי חשוב מאד לבצע ניהול סיכונים נכון ולפזר את ההשקעות בתיק בהתאם לאופי המשקיע וליכולותיו.
תשובה לרונן
לגבי קביעת היעד: אתה זה שקובע אותו אתה יכל להגדיר כי ברצונך רווח של 10% או 33% או 5% ע"פ קביעת אחוזי הרווח נגזר אופן הסיכון וגובה הכסף אותו נשקיע, דהיינו: ביעד של רווח של עד 5% ניתן לסכן סכום כסף רב מאשר ביעד של 95% שנתי, זה פשוט, לא?
לגבי הפרמטרים: הפרמטרים נמצאים בדוחות החברות, אני אישית קורא אותם באופן קבוע, אפילו כאן באתר אני מסכם דוחות של חברות ע"פ בקשת החברים, בכל מקרה אין צורך לעשות הנחנות ליועץ בבנק, כדאי לנסות ולבקש ממנו.
תודה על ההערות ARL.
כל שכתבת אינו נוגע בכל הכבוד לתהליכים הפסיכולוגיים שתוצאתם תחושת ה"פיספוס" שקיימת אצל חלקנו בין בקניה בין במכירה. לוגיקה ותהליכי מחשבה סדורים ומחושבים, יפים לתנאי שוק צפויים עם משתנים קבועים. במצבי לחץ מחד, אופוריה מאידך, שהם הגורמים העיקריים לעיתוי לא נכון של פעולה, אין להם מקום רב.
ארל חבר יקר :)
אין עליך בסקירות ומסתבר עכשיו שגם אין עליך בסיפורים :d
כמו תמיד אתה מצליח לרתק אותי מלקרוא את שורותיך ... נראה כי אתה יכול לכתוב על כל החפץ על ליבך (אפילו דברים לא מעניינים) ואני אקרא בשקיקה .
שוב תודה רבה
jarry
נ.ב.
לאן נעלמת???