יש לי כסף! מה אני עושה איתו?
שלום רב לכולם, ובעיקר למנהל הפורום רם אשר נתקל בשאלתי בפורום הראשי ושמח לעזור לי ולהסביר לי קצת לגבי איך עולם הכסף פועל. תודה לך.
הבעיה שלי היא שנפל עלי סכום כסף לא קטן, אין לי צורך בו כעת ואני מפחד שאם אשאיר אותו בחשבון או בפק"ם הוא יעלם בסופו של דבר. אני סטודנט ולא מעונין להתעסק יותר מידי עם הכסף, רק לשמור עליו ואולי גם להגדיל. סכום הכסף שנפל לחלקי הוא 357 אלף שקלים. בשביל לעזור לי עם בעייתי רם שאל אותי שלוש שאלות תחילה.
השאלות היו:
-לכמה זמן אני מוכן להשקיע? תשובתי היא שלטווח שמן ארוך.
-האם יהיה הכסף סגור לחלוטין לאורך התקופה או שיש אפשרות למשיכה? כפי שציינתי, אני בסדר עכשיו ואני חושב שגם בעתיד הקרוב. לכן אני לא מתכנן לגעת בכסף הזה לתקופה ארוכה. כלומר שאני מתכנן שהוא אכן יהיה סגור לחלוטין.
-מה אני מעדיף? השקעה חסרת סיכון או סיכון אם אפשרות לתשואה גבוהה? תשובתי לשאלה זו הי שאיפשהו באמצע. הכי חשוב לי שלא לאבד את הכסף. מצד שני אני כן במצב כלכלי טוב ומוכן לסכן חלק ממנו על מנת להגדילו בצורה משמעותית יותר. בגדול ליבי נוטה לסיכון תמורת תשואה גבוהה יותר.
אודה לך מקרב לב, רם, אם תוכל להמשיך ולעזור לי.
תודה רבה,
דורון.
Re: יש לי כסף! מה אני עושה איתו?
שלום דורון,
לאור הנתונים שפירטת, לדעתי עליך ללכת מעבר לסולידי אך ברמת סיכון נמוכה.
השקעה ברמת סיכון גבוה לטובת תשואות גבוהות דורשת, לדעתי, ידע /הבנה ויכולת ונכונות למעקב יותר צמוד, הבנת המשתנים וביצוע שינויים באם נדרש.
להבנתי זה לא מתאים לך.
מבקש שתגדיר יותר מדויק מהו טווח ארוך (נקוב בשנים) ואשתדל אני, ואולי קוראים נוספים להציע לך.
ברצוני להדגיש, אל תיקח את הצעותי/נו "על עיוור", בדוק אותן, הבן את משמעותן, אם אינך מבין שתף יועץ ואז קבל החלטה.
כמובן שאתיעץ גם אם איש מקצוע פנים אל פנים, אך אני מעונין לעמוד מולו בצורה ראויה ולא לקבל בפשטות את כל מה שזה מציע לי ולכן אני פונה לאנשי מקצוע שכמוך באתר מקצועי שכזה.
טווח ארוך מבחינתי הוא סביבות ה-10-15 שנים. אבל אני נוקב במספר זה רק כי הוא נראה לי ארוך לאור מה שאני יודע ולאור הבורות שלי בכלכלה. אם תוכל להראות לי כי טווח ארוך יותר הוא משתלם יותר בצורה ברורה אז אני מוכן גם לחשוב על כיוונים שכאלה.
אני רוצה להציע לך תמהיל של השקעות בתעודות סל לפי הבנתי המתאימים לך.
30% תעודת סל על צמודי מדד הארוכים
20% תעודות סל על שחרים ארוכים
10% תעודות סל על מדדי תל בונד השוניםֵ
25% תעודות סל על המעוף
5% תעודות סל על S&P
10% תעודות סל על שווקים מתעוררים כמו ברזיל הודו רוסיה סין ועוד
בהצלחה!!!!
דורון ידידי,
15 שנים ויותר? אתה סטודנט וכבר אתה דואג ללימודי הילדים באוניברסיטה ...? :)
במחשבה נוספת ובכנות, נראה לי שעליך למצוא מנהל תיקים שיתאים לך. הוא אמור לבדוק את נתוניך, שאיפותיך, רצונותיך... ולתפור לך את החליפה המתאימה למידותיך.
אינני חושב שכעת אתה בנוי לנהל עצמאית את השקעתך (וחלילה אינני חושב כך בכיוון השלילי)
באופן כללי, לצעירים ראוי לקחת מעט סיכון כדי להשיג תשואות לעומת המבוגרים הקרובים לפרישה שלהם יותר מתאים הכיוון הסולידי.
חשוב שתדאג לפיזור (בבחינת "לא לשים את כל הביצים בסל אחד") ושתהיה מודע לתנודתיות אפשרית, במיוחד בתחום האג"ח, שלא צריכה להבהיל אותך, אך יש חשיבות רבה בהבנת התהליך/השינויים כדי לדעת כיצד להגיב/לנהוג. כי גם בהשקעה סולידית ביותר באג"ח אפשר להפסיד והרבה אם עושים שגיאות (ראה למשל היום מה קורה לאג"חים הסולידיים כתוצאה מהעלאת הריבית אתמול).
לאור הנ"ל, אני נמנע מלהמליץ לך על אג"חים ספציפיים,
קבל את התנצלותי ומאחל לך הצלחה רבה.
תודה רבה רבה על העצות הטובות!