שוקת רחבה - הארות מהניסיון
קראתי בעיון רב את כל הדיון לגבי השוקת הרחבה. ברצוני להוסיף קצת מניסיוני.
1) זו הדרך בעלת התוחלת הרבה ביותר להתפרנס - זאת בהנחה שהשוקת רחבה מספיק.
2) כמה זה רחב מספיק? ברצוני לתקן ועדכן כותבים קודמים -
כלפי מעלה: אחוז העליה הגבוה ביותר של המעו"ף מפקיעה לפקיעה היה 15.33% וזה קרה בפקיעת מאי 2003. מתחילת 2003 ועד היום במשך 5 פעמים הפקיעה בייתה בשינוי של מעל 10% כלפי מעלה, שרק ב 12 חודשים האחרונים המעו"ף פקע פעמיים בעליה של מעל 12%: בפקיעת מרץ 2009 עליה של 12.99%, בפקיעת מאי 2009 12.62%.
[b]כלפי מטה:[b] אחוז הירידה הגבוה ביותר מפקיעה לפקיעה היה 14.74% וזה קרה לא מזמן בפקיעת אוקטובר 2008, וזה לאחר שבחודש לפני, בספטמבר 2008, הירידה הייתה גם חדה ביותר 14.43%. מתחילת 2003 ועד עתה 4 פעמים בלבד השוק פקע בירידה של מעל 10%.
אז כמה רחב זה מספיק? לפי הנתונים הללו זה 15% לכל צד.
3) עכשיו לנקודה החשובה ביותר! אסור להתעלם מאפשרות לברבורים שחורים, כלומר העובדה שעד עתה 15% שוקת זה היה מספיק לא מלמד כלום כלפי העתיד! סברה כזאת עונה להגדרה של "כשל המהמר" המפורסם. חובה לזכור כי ברבור שחור יכול להפיע והמעו"ף יכול לפקוע במרחק גם של 25% למטה או למעלה. למשל - תקיפה באיראן המובילה להתלקחות בצפון עם החיזבאללה וסוריה ואז החמאס בעזה מצטרף. או לכיוון השני, אסאד נוחת בנתב"ג ומדבר על שלום יומיים אחרי שמתגלה מאגר נפט אדיר מול חופי חדרה.
4) אחרי שליהמן נמחק, בראש השנה-יום כיפור לפני שנה ומשהו, הבורסות בניו יורק נפלו במהלך הימים שלא היה מסחר בישראל בכ-20%, הפחד לקראת פתיחת המסחר היה עצום ודיברו על כך שהבורסה תיסגר עקב ירידה של יותר מ 12% במהלך המסחר - הייתי בשוקת רחבה שכזו - עם פתיחת המסחר רצתי לסגור תוך שנגרם לי הפסד עצום - לבסוף הירידה לא הייתה כה עוצמתית (כנראהשר האוצר דאז בראון סגר קנונייה עם קרנות הפנסיה והמוסדיים שיכנסו כקונה גדול כדי מנוע התמוטטות - זה הסביר החיוך המסתורי שלו בטלוויזיה ערב לפני כאשר נשאל למה החליט שהבורסה לא תיסגר למחרת).
5) מה המסקנות???
* לא להזיז רגל שנשחקה עקב התרחקות ממנה. לדעתי הניהול היחיד הוא הרחקת רגל שהתקרבו אליה ואולי סגירת רגל אם האופ' נשחקו לשקלים בודדים - ברבור שחור אולי יגיע.
* כמה שיותר רחוק יותר טוב - כדאי להרוויח מעט בסיכון נמוך.
* להשאיר די ביטחונות כדי לגלגל במקרה של תנודה חדה מאוד מאיזו שהיא סיבה. יש לזכור שהעליה בסטיות תקן לשמיים במצב כזה או של ברבור שחור מטיסה שווי האופציות לשמיים.
* לזכור תמיד שיש אפשרות לברבור שחור - לא לכתוב כמויות גדולות מידי.
* לא לעשות לעולם שוקת כזו לחודש הבא - כפי שהראיתי יש אפשרות לתנודות חדות לאותו כיוון חודש אחרי חודש.
* אני נוהג לקבוע מראש נקודה שירידה ממנה מהווה עילה לסגירה מיידית אף בהפסד. אני מעדיף הפסד בשליטה מאשר לרדוף אחרי שוק קורס או שוק בראלי. היה מי שאמר שיש 2 כללים להרוויח - שהכלל הראשון לרווחים בשוק ההון הוא לא להפסיד, הכלל השני הוא תמיד לזכור הכלל הראשון. או כמו ההטכנאים אומרים - קבע תמיד נק' קטיעת הפסד.
איציק
Re: שוקת רחבה - הארות מהניסיון
בשוקת מוגנת סטרייק אחד או שניים התמוטטות של 20% תביא דווקא רווחים כי ההפסד מוגבל בשל ההגנה והרווחים מקירוב הרגל הרחוקה יהיו גבוהים.
איציק, תודה על המידע החשוב הזה.
איציק,
המון תודה על הטיפים.
אני רואה בהם חשיבות רבה כי הם באים ממישהו שמתרגל שוקת רחבה כבר הרבה זמן.
לגבי "ברבור שחור" ואי קרוב רגל, הפרשנות היא שלמעשה שאסור לעשות שום אסטרטגיה כלשהי, כי דבר זה מאיים על כל אסטרטגיה. גם אסטרגיה שבועית של שחקן יכולה להתפרק ממקרה כזה.
אבל מכיוון שבשוקת רחבה עסקינן, הייתי אומר ש"ברבור שחור" (אהבתי את המושג) לא יגיע ללא כל התראה. אם זוכרים את משבר 2008, אני זוכר שהמשבר התחיל בנדנדה רצינית. גם עניין איראן לא יגיע ככה פיתאום.
כן צריך פיוזים קצרים. משהו מריח רע? עושים נסיגה. ומסכים איתך לגמרי שעדיף הפסד מבוקר מאשר כסאח לא מבוקר.
פחדנים מושבעים, שרואים התרסקות באופן, יכולים בשקט לעשות חצי שוקת. רק את החלק העליון. נפילה חופשית זה דבר יותר ראלי מהמראה לא מבוקרת.
והדבר שהכי קשה לעשות והכי נכון לעשות - יש רווחים? משוך אותם. אחרי כמה זמן החזרת את הקרן. ואז מחיקה (לפחות ברמה הפסיכולוגית) הרבה פחות כואבת.
ציטוט:
פורסם במקור על ידי leayael
בשוקת מוגנת סטרייק אחד או שניים התמוטטות של 20% תביא דווקא רווחים כי ההפסד מוגבל בשל ההגנה והרווחים מקירוב הרגל הרחוקה יהיו גבוהים.
כמובן שלא. כניסה לכסף מהווה אסון כלכלי, ששום קרוב רגל בצד השני לא יכול להועיל לו.
למה לא?
בא ניקח מקרה לדוגמא סטרייק המוצא 1000 אתה עושה שוקת רחבה 900-1100 עם גנות ב 890 ו 1110 בהתאמה אתה מקבל נניח סכום צנוע של 150 ש"ח.
המדד יורד ל800 ואתה לא הזזת את הרגל השמאלית, אלא צימצמת את הימנית בכל פעם 30 נקודות.
על הפוט 900 תשלם 10000 על הפוט 890 תקבל 9000 כלומר הפסד סה"כ 1000 על הרגל השמאלית.
על הרגל הימנית מיתן להניח שתקבל בכל דילוג 150 ש"ח בצעת דילוג זה ל 1070 1040 1010 980 950 ולא המשכת כי פחדת מתנועה נגדית. על 5 פעמים צימצום תקבל 750 ש"ח ועוד 150 כך שסה"כ ההפסד שלך רק 100.
אם המדד ירד ל500 תצא ברווח כי יש לך יותר העברות של הרגל הימנית!!!!
כמובן שאם אתה עובד עם מספיק בטחונות בצד ואתה מזיז את הרגל השמאלית לא יווצר לך הפסד בה והרווח יהיה עצום.
איציק תודה על שיתוף.
אבל למעשה ישנה דרך נוספת מלבד לקיחה של 200 נקודות לכיוון.
למשל אחרי גל עליות אין הרבה סיכויים לעליות חדות בסדר גודל של למעלה מ10% 11% בחודש ,אז לוקחים ביטחון קצת יותר וזה די בטוח.מה גם שניתן לתקן מפני שעליות לא קורות ביום אחד.
לגבי ירידות כאן אני מסכים יכול להיות מצב שבו אירוע בלתי צפוי יכול להפיל את המדד בזמן קצר ביותר לכן הייתי ניזהר יותר ומגדר טוב יותר כלומר אולי צמוד ממש.
בכל מקרה אני לא חולק עליך כי אין לי הרבה נסיון זה סתם דעה אישית.
אם יש למי שהוא מה להוסיף רק אשמח ללמוד עוד.
תודה
שלום איציק,
תודה על הטיפים, שנשמע שנחצבו בדם.
אני מאמין שיעזור מאוד לנו, אנשי השוקתות פה, לשמוע על דוגמה מניסיונך, שתמחיש את ישום הכללים.
למשל, שוקת שביצעת במדד מסוים, כמויות, היקף בטחונות שאתה מותיר, הניהול שלה כתגובה לאירועים מסוימים, התשואה שאליה כיוונת וכו'.
האם תוכל לספר?