איך לא ראיתי את זה קורה קודם? סקירה טכנית אופטימית על המעוף
כמה פעמים שאלתם את עצמכם את השאלה: "איך לא ראיתי את זה קורה קודם?"? כן .. גם אני …
כמה פעמים אמרתם לעצמכם: "השחקנים עושים בשוק הישראלי כבשלהם, הנאסדק יורד, ואצלינו עולה, הנאסדק עולה, ואצלינו יורד, הייתכן?"? כן .. גם אני ..
שלום,
אני יחסית חדש כאן בפורום. אני משקיע בבורסה הישראלית כ3.5 שנים ולמרות שהצלחתי להרוויח כ10K מתחילת השנה הנוכחית, אני עדיין מופסד ב25K מאז שהתחלתי להשקיע.
לקנות מניה זה תמיד היה נורא קל, אבל למכור.. היה כמעט בלתי אפשרי, כי למכור בהפסד זו הודאה בטעות, ולמכור ברווח זו תמיד היתה התמודדות עם הפחד שמא אטעה במכירה מוקדמת מדי.
בתום שבוע ראשון בו הייתי מרותק למתרחש בצ'אט, ולאחר שקראתי את סקירותיו המרתקות של הגולש ARL וכמובן איך לא, את סקירותיו המאלפות של שחקן מעו"ף, היתה לי תחושה מאוד לא נוחה שמא אולי אני קצת יותר מדי פסימי כלפי השוק ושמא אני מפספס כאן משהו, ולכן ניגשתי שוב אל הגרפים של המעו"ף, הפעם בהסתכלות קצת אחרת, ויותר אופטימית, ע"מ לחפש את הטעות שלי. לאחר כמה שעות של התבוננות, גם בי, התחזקה ההשערה שיש סבירות יותר גדולה שהמפולת הסתיימה מזמן, מאשר הסבירות שנראה שפל נוסף או תחתית כפולה.
אני כותב לכם את מה שלפתע נגלה לעיניי, ותסלחו לי אם מישהו כבר כתב או גילה את זה קודם, כי אותי לפחות, אף אחד לא יידע על כך.
בגרף החודשי -
[attachment=2:2r022oh6]Monthly.GIF[/attachment:2r022oh6]
במבט רחב, המפולת האחרונה לא היתה יותר מאשר עוד תיקון טכני מושלם ובריא לשוק השוורי המתואר בגרף החודשי משנת 1995, ותיקון זה הסתיים בהגיענו לרמת ה590.
באופן דומה, מפולת הדוט קום גם היא היתה לא יותר מאשר תיקון טכני בריא לשוק השוורי הכללי, והנה החישוב המתמטי:
- מרץ 1995 – תחילת העליות מהנקודה 148.93[/*:m:2r022oh6]
- ספטמבר 2000 – סוף העליות ותחילת המפולת/תיקון בנקודה 580.13, מסומן בחץ אדום.[/*:m:2r022oh6]
- פברואר 2003 – סוף המפולת/תיקון ותחילת העליות בנקודה 292.22, מסומן בחץ ירוק.[/*:m:2r022oh6]
- נובמבר 2007 - סוף העליות ותחילת המפולת בנקודה 1248.80, מסומן בחץ אדום.[/*:m:2r022oh6]
- נובמבר 2008 - סוף המפולת/תיקון ותחילת העליות בנקודה 590.69, מסומן בחץ ירוק.[/*:m:2r022oh6]
66.77%=(580.13-148.93) / 100*(580.13-292.22)
68.8%=(1248.80-292.22) / 100*(1248.80-590.69)
בשני המקרים תוקנו כשני שלישים ממהלכי העליות שקדמו להן, ובנוסף רצועת ה580-590 שימשה רצועת תמיכה לתיקון האחרון.
שמתי לב שבשני התיקונים קווי המגמה היורדים הירוקים (שחוזקם בינוני) החליפו תפקיד מהתנגדות לתמיכה (אתמקד על כך בגרף השבועי), ובנוסף, בדיוק באותם החודשים, הגרפים חצו דרכם מהחלק התחתון של הבולינגר לחלק העליון, וגם נשארו שם (לפחות בינתיים נכון להיום). סימנתי זאת בשתי אליפסות בצבע אפור בגרף.
קשה להלביש את הגרף החודשי בבגדי אליוט, שכן ישנן הרבה קומבינציות לסיפרורים השונים, אך רק לשם השעשוע, ניתן יחסית בקלות להלביש את שני התיקונים הללו בנפרד בגלים מתקנים ABC.
במידה וההימור המשעשע הזה נכון, אזי הראלי האחרון מ590 ועד 1000 הוא לא אחר מאשר גל מס 1 בשוק עולה, וככל הנראה כרגע, אנו לפני גל 2 מתקן. בילתי ניתן לצפות את אורכו או את עומקו של התיקון. ייתכן כי יופיע בדמות דשדוש, ותקוותי היא שקו המגמה היורד הירוק לא יישבר מטה כלל.
אז אולי בכל זאת הניתוח הטכני דוקא כן הצליח בגדול, אך אנו בני האנוש נכשלנו בלראות את זה. ואולי כל המנתחים הגדולים והרמים ממני אשר ציפו ועדיין אולי מצפים לגל 5 יורד, בכלל טועים כי המגמה הראשית מעולם לא היתה ירידה מאז 1995, ולכן למעשה הגרף עשה את הABC שלו והוא ממשיך לעלות כרגיל. הגרף כלל לא מבין על מה כל המהומה. הגרף עלה ותיקן, עלה ותיקן וכעת עולה, וכל זאת על פני כ15 שנים. פשוט, לא?
הדרך מעלה עוד ארוכה אל החץ האדום השלישי, שם במערה ישנים כמה דובים. אף אחד לא יכול להבטיח שתתרחש שם מפולת/תיקון כמו בפעם האחרונה, אבל לפחות אוכל להגיד לעצמי: "ראיתי את זה קודם, ונקטתי משנה זהירות". אין שום משמעות למיקומו של החץ השלישי, אנחנו עשויים להגיע אליו אפילו עוד שנה ולפרוץ את הקו העולה מעלה, ואפשרי גם בעוד 5 שנים ויותר, וכן או לא לפרוץ אותו. אין כאן שום קביעה ממשית רק נקיטת משנה זהירות.
בגרף השבועי -
[attachment=1:2r022oh6]Weekly.GIF[/attachment:2r022oh6]
שמתי לב אל הקו הירוק שהחליף תפקיד מהתנגדות לתמיכה. חוזקו של קו זה הוא בינוני בלבד אך עדיין היה נחמד לראות את אותו נר ירקרק שהתקרב אליו מלמעלה ונכווה ממנו כמו מאש, מה שיצר נר מסוג Pin Bar שנקרא פטיש.
מנגד, שמתי לב לאותו כוכב נופל שגם הוא נר מסוג Pin Bar, אשר התנגד ברף ה1000 הפסיכולוגי וההתנגדותי. הגישה הפסימית דורשת שנקודה זו היא תיקון שני שליש של הירידות מ1248 ל590, מה שנכון ד"א, ולפיכך מכאן נהיה עדים להמשך הירידות. אך לפחות מבחינתי בראייה הרחבה יותר, המשך הירידות מוטל בספק רב.
שלושת הקווים השחורים העבים מראים סטייה שלילית אשר מדגישה את הקושי בפריצת רמת ה1000 לעת עתה, וכן, מדגישה את הצורך בתיקון כלשהו.
הצורך בהרגעת המתנדים השבועיים טריוויאלי גם כן, אך אין ביכולתם לרמז על אורכו או על עומקו של התיקון, שכן דשדוש ייתכן בהחלט.
התמונה השבועית מספרת לי שזה לא הזמן לשורט, וגם לא הזמן ללונג בטווח הבינוני.
בגרף היומי -
[attachment=0:2r022oh6]Daily.GIF[/attachment:2r022oh6]
אני מביט בגרף זה ע"מ להעריך את ההתנהגות בקרבת גבולה התחתון של התעלה העולה אשר כרגע נמצא ב930, וכן בקרבת הקו הירוק אשר כרגע נמצא ב900 במידה ונגיע לשם שוב. אשמח לראות איזושהי סטייה חיובית במתנדים או את ירידת הRSI לאיזור ה30 ע"מ שאוכל ביתר קלות לזהות את סיום התיקון/דשדוש.
ב23.3.2009, הגרף חצה באופן אמין את הממוצע הנע 100, ובכך סימן את הדרך לעליות חדות (כמובן שלא ראיתי את זה קורה בזמן אמת). לכן ממוצע הנע 100 משחק תפקיד חשוב עבורי.
במידה ואף אחד מהנ"ל לא יקרה, ונפרוץ את ה1000 בקלילות ובקרוב, ע"י כישוף ה PATRONUS כמו שARL כותב, אזי שוב, כמה מפתיע, לא הערכתי נכונה את הכיוון.
ואם הצלחתם להחזיק מעמד ולקרוא עד כאן, אז אני פונה אליכם בבקשה לתקן אותי אם צריך, ע"מ שאוכל להפחית בעתיד את כמות הפעמים בה אשאל את השאלה: "איך לא ראיתי את זה קורה קודם?".
שלכם, wwoof.
Re: איך לא ראיתי את זה קורה קודם? סקירה טכנית אופטימית על המעוף
ווף תתפלא אבל קראתי בשקיקה עד הסוף :d
אשרי האתר שיש בו אנשים איכותיים מסוגך
ההסבר שלך לפחות בעיניי מלמד, על ראיית שוק
נבונה וניתוח נהדר מבחינה טכנית.
יחד עם זאת כפי שציינת מחכים לנו עוד דובונים
קטנטנים בדרך, אך בהחלט אני בכל אופן לא חושבת
דוב גדול. הגרפים מלמדים את מה שאתה חושב, ונשמח
מאד להיות שוריים על השווקים.
יחד עם זאת עדיין לא עוזבת אותנו התחושה, כאילו
משהו מתרחש מתחת לאפינו ואיננו יודעים מה? אולי
המצב הבטחוני שלנו שעלול להפוך הקערה על פיה
אינני יכולה לשים אצבע ולהגיד בדיוק היכן הבעיה.
המון בהצלחה יישר כח!!!
Re: איך לא ראיתי את זה קורה קודם? סקירה טכנית אופטימית על המעוף
הניתוח כשלעצמו מעניין וצריך להלקח בחשבון.תעשה נכון אם תשלב ניתוח טכני זה עם נתונים פונדמנטליסטיים ואז נסה להגיע למסקנה פני השוק לאן.מנסיון קצר של 15 שנים בשוק לא נתקלתי במנתח טכני שהצליח להתפרנס מניתוחיו מלבד אלו שעבדו בעיתון וקבלו שכר על הטור שכתבו.