דעתי על החלטת השקעה והתייחסות להמלצות מומחים כמו אלון...
עלו במרומז ולא במרומז ביקורות של חבר'ה מהפורום ,על המלצות של אלון בקשר לאגח"ים מסוימים שירדו מאוד וגרמו הפסדים למשקיעים בהם. ראשית כמי שמשקיע באגח"ים ונימנה על חברי האתר , אין מחלוקת שלהפסיד בכלל וואולי במיוחד לאחר המלצות מאוד מתסכל בלשון המעטה. אבל אנחנו חייבים לדעתי להסתכל ביושר במראה ולומר לעצמנו שאנחנו כאנשים בוגרים ואחראים, לא יכולים כשאנחנו נכשלים במשהו "לבוא בטענות" למומחה שבקולו שמענו, וכשאנחנו מרוויחים, להתייחס לכך כמובן מאליו.
ברור שלכל מי שממליץ כולל אלון כמובן ,יש אחריות כלפינו כציבור משקיעים שמקשיב לדעתו ולניתוחים שלו, אבל האחריות בסופו של דבר היא רק עלינו. יתירה מכך, הדבר האחרון שאני הייתי רוצה זה מומחים "דיפלומטים" שמפחדים להיות ממוקדים, להמליץ על אג"ח מסויים, ומסתפקים "בעצות" כלליות שבינינו לא שווים הרבה ולא מענינים את רובנו. דוגרי, אנחנו מחפשים המלצות ספציפיות, כמובן רצוי עם ניתוח מעמיק ככל האפשר והסבר על שיקולי ההמלצה, מאיזה מחיר, עם הסתייגויות, וכו'. הדבר האחרון שאני הייתי רוצה זה ניתוח "שלאחר מעשה" דהיינו אחרי שקורה משהו באג"ח או בשוק "מומחה" בגרוש חכם לאחר מעשה ,מסביר לנו למה וכמה.. ממש לא חוכמה. אני מעדיף מומחים שממליצים לפני ואנחנו מחייבים כמובן בשיקול הדעת, ניתוח עצמי, רצוי עיון בדוחות הכספיים המפורסמים באינטרנט, קריאת מידע באינטרנט ועוד, בטח לא כמו "תוכי" לרוץ ולהשקיע בגלל שאלון או צרניאק או אחרים "כתבו"!
אני מקווה שאלון לא יקבל "פיק ברכיים" בעקבות הביקורות, שאני מאוד מזדהה ומבין את הרגשת המשקיעים שהפסידו כמו אינדיאנה שהוא אחלה בחור שמבין עניין (חוויתי זאת כשצפה מראש את ירידת אלביט כשבכלל לא פרסמו בנושא יומיים לפני..) ואחרים, אבל רק אנחנו אחראים על כספנו לרע ולטוב! ונקווה שלכולנו יהיה הרבה טוב... אני מאוד מפרגן ומעריך פרשנים ומומחים שנותנים פרשנות והמלצות בזמן אמת לגבי השקעות ,ולא "מומחים בדיעבד" המזכירים לי פרשני כדורגל שחכמים בפרשנות אחרי שהמשחק ניגמר ולא לפני.... בהצלחה לכולם!
Re: דעתי על החלטת השקעה והתייחסות להמלצות מומחים כמו אלון...
הסר דעה מליבך - אינני מקבל פיק בירכיים מתגובות כאלה או אחרות... מה גם שכמו בכל השקעה אני מציין את התרחישים האפשריים להפסד וגם באלו האחרונים התרחישים נלקחו בחשבון וצויינו מראש - מה לעשות שבחלק מהמקרים אכן התרחיש הגרוע מתממש...
ברור לכולם (או לפחות צריך להיות) שגם אני לא הייתי רוצה לציין אג"ח (שכן אינני ממליץ לעולם, אלא רק מפנה את תשומת ליבכם), או כל השקעה אחרת, ולגלות בדיעבד כי נגרם הפסד, שכן אני לא רק מדבר - אלא גם פועל בדיוק כפי שאני מציין פה בפורום, כך שגם אני "משלם" על כך.
אך חשוב להבין את ההבדל המהותי ביני ומשקיעים שפועלים כמוני לבין משקיעים אחרים:
(1) נדרש להסתכל על התמונה הגדולה - כפי שוורן בפאט אומר "לא צריך להיות צודק כל הזמן רק רוב הזמן!" - כלומר צריך לצאת מנקודת הנחה כי יהיו טעויות ולהשקיע תוך לקיחת הדבר בחשבון. עם על כל מספר הצלחות יהיה כשלון (ועוד יהיו כאלה בעתיד) - בנקודה הסופית יוצאים ברווח!
(2) נדרש הלך רוח ורוגע בהשקעות - נכון שהתממש התרחיש הגרוע ואכן נגרם הפסד (אם זה אין ויכוח) , אך האם הדבר נלקח בחשבון מלכתחילה והאם (רמז) היה באסטרטגייה הכוללת של ההשקעה התייחסות למקרה שהתממש ודרכי פעולה! האם ניתן לצמצם את הנזק? ומה יהיה הנזק בנקודה הסופית של ההשקעה?
ה לכולם ולאלון במיוחד
הפרום נועד לפתוח צוהר ולהאיר את עיננו בזויות שונות על אגחים שונים
אלון לדעתי עשה עבודה טובה (קצת נחלש בזמן האחרון)
האחריות על השקעות שלי היא שלי בלבד
וככאשר לדעתי או לדעת כל חבר אחר אלון שוגה תגובה קצרה היא השיטה הנכונה
אלון אנא המשך במרץ כבעבר
תודה
אלון
אגב מומחים והמלצות.. מזכיר לי מרצה משוק ההון..
שהמליץ בהתלהבות על אג"ח אחד(!), להשקיע שם את כל הכסף, והוא באסטרטגיה שלו נגד פיזור אגחי"ם, למזלי לא שמעתי להצעתו זו, ובין היתר המליץ מאוד על אמפל... גם אחרי הפיצוץ הראשון, ואמר שליוסי מימן יש המון כסף ,כששאלתי אותו (אני נודניק כזה לפעמים...) איפה ניתן למצוא את המקורות הכספיים של מימן? יש דוחות? דיווחים? הוא גירד במיצחו וזה כבר הדאיג אותי כשמומחה מגרד במיצחו... ואמר "שאי אפשר למצוא אבל תאמין לי שיש לו הרבה כסף.." מה לעשות, אני ספקן סקפטי כזה, לא השקעתי אגורה באמפל בסיבוןב האחרון ואני ממש לא מצטער. אותו מומחה לפני כשנה שאלתי אותו מה דעתו על השקעה באג"ח כנפיים (אל על) שהיה בסביבות ה90 ? הוא אמר לי בזילזול שזה כסף זרוק והפסד בטוח.. היום בערך האג"ח עומד על 120...
ללמדך שתמיד, אבל תמיד חייבים לסייג כל המלצה לבדוק את הנתונים ו.. לפזר את ההשקעה לפחות על 8-10 סוגי אגח"ים לדעתי.
מתי מתחילה הבעיה? כשהאגחי"ם הטובים מגיעים ואפילו עוברים את הפארי, והתשואה חד סיפרתית נמוכה, אנחנו מתחילים להיות איך לומר בעדינות.. תאוותנים יתר על המידה, מחפשים תשואות גבוהות, וניסחפים לכל מיני אג"ח "דרעאקס" רק בגלל שמישהו אמר שזה אחלה אג"ח ופה מתחילה הבעיה לדעתי.
מודה ועוזב ירוחם, גם אני הפסדתי כספים לאורך השנים וגם בתקןפה האחרונה בעיקר "על הנייר", כוונתי, שבניגוד לפאניקה וללחץ שהייתי חווה בשנים קודמות מירידות, היום אני רואה בירידות הזדמנות, וממש לא ממהר לפדות ואז בינתיים ההפסד/הרווח על הנייר.
לפעמים אני מתעכב ומפסיד "על הנייר" כמו שקרה לי עם אלביט, שאגב מתאוששת יפה (האגחי"ם לא המניה), ואני מודה שאלון תרם גם לרגיעה שלי בנושא אלביט... אבל בכל מקרה בשום פנים ואופן לא אשים את כל הביצים בסלסלה אחת (בניגוד "לעצתו" של המומחה ההוא..), אני אישית מאמין אגב, שאם יסתבר ש"ספטמבר האיום" הסתבר כפלופ ואיום סרק של הפלסטינים, נחווה זינוק משמעותי באגחי"ם, וחזרה מאסיבית של הזרים והמוסדיים להשקעה בשוק. כמובן שאינני ממליץ על כלום..
חוץ מלהנות מסוף השבוע בים או בכל מקום אחר.. שב"ש. :d
חשבתי אם להגיב לתגובה האחרונה או לא, בגלל שלדעתי היא אינה ראויה לתגובה, אבל אני כותב את הדברים רק בשביל להסיר ספק ולו הקל ביותר שיכול להתעורר בקרב מי שיקרא את התגובה האחרונה... אז כך:
דבר ראשון אינני ממליץ כלל ואינני מדבר על השקעה באגח אחד בלבד לעולם! מעבר לכך בדיבור על פיזור - לא אמרתי מעולם ואינני מאמין בכך (למרות מה שהכותב לפני מנסה לרמוז) שיש להשקיע הכל בנייר בודד - למעשה אני מקדיש פרק שלם בקורס לפיזור! אם הכותב אינו יכול להבדיל או להגיע לידי הבנה שיש פיזור טוב ויש פיזור רע וכי פיזור אינו עומד בפני עצמו - זו כבר בעייתו של הכותב... יש פיזור רחב ויש פיזור מושכל - וכן יש פיזור שמעלה סיכון (כאשר מבינים שסיכון נובע מאי וודאות וכי סיכון נמדד מהיכולת להפסד - ולא מתשואת שוק של נייר בודד!), אבל לא כאן המקום לפרט ולהרחיב על נושאים אלו.
מעבר לכך, וזה נראה מגמתי, כותב התגובה, מנסה להכניס מילים לפי ומסמן ציטוט שלא היה ולא נברא, מעבר לכך - מה שאני אמרתי הוא כי ניתן למצוא את הנתונים אך הדבר דורש זמן, אותו השקעתי מאוחר יותר כאשר הבאתי את הנתונים והם פורסמו כאן - viewtopic.php?f=85&t=13058&p=69732 (בהתייחס ליכולת ההחזר והתרחישים השונים שיכולים להיות במקרה של מחיקת ההשקעה ע"י החברה) - מי שמכיר אותי יודע שאני תמיד אומר שאין לקבחת דבר כמובן מאליו ויש לבדוק (אפילו אותי) בכל השקעה - שכן זו אחריותו של המשקיע לאמת את הדברים - לא משנה מי הביא לו אותם! אני לא מנפנף שאלה ב"תאמין לי" ועוד לטעון שיש לו הרבה כסף זו סתירה של שיקולים כלכליים שכן אין קשר ישיר בין הכסף של הבעלים לבין החברה, יכולת ההחזר שיש לבדוק צריכה להיות במקור של החברה החייבת (במקרה זה אמפל) ולא של הבעלים - כך שהדבר אינו מובן לי...
מעבר לכך - אין אף פעם תרחיש אפשרי אחד, תמיד יש חלופות, כך שזה לא נשמע כמשהו שאני הייתי אומר וראו איזה פלא - בחיפוש תחת השירשורים שדיברו על האג"ח הנ"ל - אין ולו תגובה אחת מימני (אפילו הגדלתי לעשות ובדקתי בהודעות פרטיות) - כך שיכול להיות שהמגיב מבלבל אותי עם מישהו אחר (גם אם באופן מגמתי), או לפחות כך אני מעדיף להתייחס לזה בשביל לא להפנות אצבע מאשימה...
לפחות אנו יכולים להסכים בדבר אחד וזה כי אם יתברר שהעולם לא נחרב בספטמבר (או לפחות איזור הים התיכון) אז נחווה עדנה מסויימת - הדבר היחיד הוא כי אני מדבר בהסתברויות ואני אישית מאמין כי ההיסתברות שאכן יהיה משבר/קטסטרופה כתוצאה מהצד הפלסטיני בספטמבר הוא נמוך.