שאלות כלליות בנוגע לניירות ערך
אני מחזיק במנייה X ובאג"ח ממשלתי Y אותם קניתי דרך חשבון הבנק שלי.
1. האם ני"ע אלה רשומים על שמי במקום אחר מלבד רישומי הבנק?
2. במקרה שהבנק נכנס לצרות (רחמנא ליצלן), האם הניירות שלי מוגנים? (האם הם
באמת
שלי?)
3. נניח ואני מחליט לסגור את חשבון הבנק. מה קורה לניירות? האם אני חייב שמישהו תמיד "ינהל" אותם?
4. האם תשובות 1-3 תשתננה אם מנייה X נסחרת בת"א או בוול?
תודה וישר כוח על האתר.
Re: שאלות כלליות בנוגע לניירות ערך
באופו עקרוני בנק הוא רק מתווך.ברגע שקנית נייר ערך מסלקה של בורסה מעבירה נייר ערך מחבר בורסה אחד לשני וזה רשום על שמך.זה לא משנה אם זה נסחר בארץ או לא. אם אתה סוגר חשבון בנק אתה יכול להעביר ניירות ערך שלך לחבר בורסה אחר כלומר בנק שלך באמצעות מסלקה יעביר את זה.אתה יכול גם לבקש להנפיק תעודת מניה (מסמך עם שמך שבו יהיה רשום שאתה בעלים של מניות בחברה מסויימת).
העברת ניירות ערך מחבר בורסה אחד למשנהו כרוכה בעמלה גבוהה, יש לקחת גם את השיקול הזה בחשבון.
במידה ואתה מחזיק סכום כסף גדול לטווח ארוך, כדאי לשקול את האפשרות להחזיק תעודה ולחסוך כסף רב על "דמי שמירה ניירות ערך".
תודה זיו ויורקה.
א. אם הבנתי נכון עד עכשיו, הנייר רשום על שמי ולכן גם אם הבנק פושט רגל הנושים לא יכולים לגעת ברכושי. נכון?
ב. אם אני מחזיק נייר של חברה Z מארה"ב, האם גם אצלה ברשומות כתוב שכך וכך ניירות שייכות לאחד אחנתון מישראל?
ג. בשאלה (3) כיוונתי בדיוק לאופצייה שתיאר זיו של החזקת התעודה בעצמי וויתור על בנק ש"יארח" אותה ויגבה ממני דמי ניהול. האם זה אפשרי? מה קורה אם יש חלוקת דיבידנד או קופון באותה תקופה?
א. אם רכשת דירה דרך מתווך, והמתווך פשט רגל... הנושים יכולים לגעת לך ברכוש?
ב. אם לא היו רשומים בעלי המניות, החברה "לא הייתה יודעת" מי בעל השליטה, מי הם בעלי העניין, למי יש זכות הצבעה בהחלטות ולמי לחלק דיבידנדים.
ג. כן, זה אפשרי. לגבי הפרטים הטכניים תשאל את חבר הבורסה שלך, כנ"ל לגבי דיבידנדים.
שלום אחנתון
איני יועץ השקעות מוסמך, תשובותיי מתוך היכרות עם ההגיון המאפיין את התחום.
("א. אם הבנתי נכון עד עכשיו, הנייר רשום על שמי ולכן גם אם הבנק פושט רגל הנושים לא יכולים לגעת ברכושי. נכון?")
אם קנית אג"ח מדינה - המדינה בכבודה ובעצמה חייבת לך את הכסף.
כך גם לגביי כל נייר ערך אחר הספציפי לגוף מסויים. (אותו הגוף חייב לך הכסף)
הבנק במצב זה הוא כמו פלטפורמה לתיווך.
משתמע מכך שכאשר הכסף שלך באג"ח מדינה למשל, הוא יותר בטוח מהבנק...
("ג. בשאלה (3) כיוונתי בדיוק לאופצייה שתיאר זיו של החזקת התעודה בעצמי וויתור על בנק ש"יארח" אותה ויגבה ממני דמי ניהול. האם זה אפשרי? מה קורה אם יש חלוקת דיבידנד או קופון באותה תקופה?")
באפשרותך להחזיק את התעודה בבית השקעות, שאינו גובה עמלה על אחזקת ניירות הערך.
אתה חייב "ברוקר", גוף מתווך מורשה שמקשר את פעילויותיך מול הבורסה-הרשות לניירות ערך-מערכת הרצף וכו... (הבנקים ובתי ההשקעות למיניהם משמשים ככאלה.)
אותו ברוקר יכיל עבורך את רישום אחזקותייך בדיבידנדים השונים, בדומה לבנק.
תוכל אפילו לקבל ריבית מזערית על כסף "שיושב על הגדר", טרם הושקע.
בברכה
Minimoog