פרשת תרומה: "כל האומר אין לי אלא תורה, אין לו אפילו תורה"
בס"ד
א' דראש חודש אדר תשע"א
פרשת תרומה:" "כל האומר אין לי אלא תורה, אין לו אפילו תורה" (יבמות קט,ב)
פרשת תרומה עוסקת כולה בנושא אחד: הציווי של הקב"ה למשה על בניית המשכן ("האוהל"). בתחילה מצווה ה' את משה לאסוף מבני ישראל תרומות לבניין המשכן. אחר מובאים בה בזה אחר זה הוראות מדויקות לבנייתם של המשכן וכליו, בסדר זה: ארון הברית, הכפורת, שולחן לחם הפנים, המנורה, יריעות המשכן, קרשי המשכן, האדנים, הפרוכת, מזבח הנחושת וקלעי חצר המשכן. ביחס לכל אחד מן הכלים מפורטים החומרים מהם יש לבנות את הכלי ומידות הכלי.
ואולם, חכמים לימדונו כי בעשיית המשכן והכלים יש סתירות. פעם הוקדמה מלאכת המשכן להכלים ופעם הוקדמו הכלים להמשכן. מדוע?
ביאור נפלא מצאנו של הרב זוין (בספרו "לתורה ולמועדים) זצ"ל וכך הוא מסביר, כי לגוף עם האברים והחלקים שלו יש יחס כפול ביניהם. הם מקבלים דין מן דין ומשפיעים זה על זה.לפיכך שאלתנו היא האם האברים משפיעים על הגוף או הגוף משפיע על האברים?
הגוף, כמובן, משפיע בעיקר על האברים, אבל גם האברים משפיעים על הגוף. מבלי אברים, אמנם אין דבר בפני עצמו שיקרא בשם גוף, שכן האברים הם החלקים המרכיבים ביניהם את הגוף. אבל כשכבר האברים מורכבים ובתוכם זורם כוח החיים, הרי הגוף הוא כאילו מציאות מיוחדת בפני עצמו, והוא נותן כוח חיים לאבריו. ואף האברים מצדם משפיעים על הגוף. קלקול באבר אחד עושה מום וליקוי בכל האדם.
אף במובן המוסרי. התורה והמצוות הן בבחינת גוף ואברים. התורה-הגוף,הכולל את כל המצוות, ורמ"ח מצוות הן רמ"ח אברים. רמ"ח פקודין רמ"ח אברים דמלכא" (תיקוני הזוהר עד, א).
מבלי התורה אין ערך למצוות, ולא עם הארץ חסיד. אף מצווה אחת לא נדע לעשותה כהלכתה מבלי התורה. אבל גם מהצד השני הרי מבלי המצוות אף התורה אובדת ערכה. "כל האומר אין לי אלא תורה, אין לו אפילו תורה" (יבמות קט,ב). "ולרשע אמר אלוקים, מה לך לספר חוקי". (תהילים נ,טז).
ותלמוד גדול שמביא לידי מעשה. (קידושין מ,ב). ומבלי המעשה, אין גדלות לתלמוד. וחכמי האמת אמרו:"מי שמתקן מעשיו, נעשים מוחו ולבו זכים אלף פעמים ככה". תיקון המעשים בעיקרו הוא במידותיו של האדם. המידות הן כליו ואבריו המוסריים של האדם. שעור קומתו הרוחנית משפיעה על מידותיו, ולהיפך אם יש קלקול באיזו מידה הרי זה פוגם באדם כולו.
המשכן וכליו מסמלים את האדם וכוחותיו. לפיכך, הוקדמה עשיית המשכן להכלים, ופעם הוקדמו הכלים להמשכן, ללמדך ששניהם משפיעים זה על זה ומקבלים זה מזה.
שבת שלום,
אודי כהן
תלמיד המכון הגבוה לתורה, אוניברסיטת בר-אילן.
Udi6519@gmail.con
Re: פרשת תרומה: "כל האומר אין לי אלא תורה, אין לו אפילו תורה"
חברים יקרים, שלום וברכה,
לצערי בשל עומס לימודים, לא היה לי זמן להיות על המחשב.
בע"ה, אשתדל להמשיך ולכתוב-ועשו זאת גם אתם-בהערכותיכם המחכימות, כדי שכולנו נחכים.
אשריכם ישראל,
אודי.