מגמת הגירעון בסחר הסחורות של ישראל נמשכה גם במרץ האחרון - 10.5 מיליארד שקל. כך עולה מדו"ח של נתוני סחר החוץ של המדינה שפרסמה היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס). מדובר בעלייה של כ-17% לעומת החודש המקביל אשתקד (9 מיליארד שקל).
היבוא הכללי של סחורות לישראל במרץ הסתכם ב-30.4 מיליארד שקל, ואילו היצוא הגיע ל-19.9 מיליארד שקל בלבד. מדובר בעלייה של כ-2.1 מיליארד שקל ביבוא לעומת מרץ 2024, ויצוא כמעט זהה לתקופה המקבילה בשנה שעברה (19.3 מיליארד שקל). כ-44% מהיבוא במרץ היה של חומרי גלם (למעט יהלומים ואנרגיה), 29% מוצרי צריכה, ו-16% מוצרים להשקעה כמו מכונות וציוד תחבורה. היבוא של יהלומים, דלקים, אוניות ומטוסים השלים את היתר.
נתוני המגמה של הרבעון הראשון מצביעים על ירידה של 10% ביבוא של מוצרים להשקעה, כשירידה קיצונית במיוחד נרשמה ביבוא של מכוניות נוסעים לצרכים עסקיים - צניחה של 48.2% בחישוב שנתי.
יבוא מוצרי הצריכה עלה ב-1.7% ברבעון הראשון של השנה. כמו כן, עלייה חדה של 13.3% נרשמה ביבוא של תרופות, מזון, הלבשה והנעלה - מה שמעיד על כך שהיו ביקושים גבוהים לצריכה השוטפת. לעומת זאת, יבוא של מוצרים בני קיימא, כמו ריהוט ומכשירי חשמל ביתיים, ירד ב-19.4%.
היצוא התעשייתי, שמרכיב 93% מהיצוא הכולל, ירד ברבעון הראשון ב-7.3% בקצב שנתי, ובאופן מובהק הורגשו ירידות ביצוא של תעשיות טכנולוגיה:
היצוא של תעשיות ההייטק (כ-44% מהיצוא התעשייתי) ירד ב-4.2%.
היצוא של תעשיות טכנולוגיה מעורבת עילית (35% מהיצוא) צנח ב-10.6%.
היצוא של תעשיית ייצור כימיקלים ומוצריהם לבדם ירד ב-15.4%.
תחום אחד שבלט לטובה היה תעשיות טכנולוגיה מסורתית, עם עלייה של 11.9% ביצוא. מדובר בהמשך למגמה דומה שנרשמה גם ברבעון הקודם. גם ענף היהלומים, שמהווה 4% מהיצוא, מציג נתונים מדאיגים: יצוא היהלומים ברבעון הראשון הסתכם ב-2.3 מיליארד שקל בלבד. מדובר בירידה של כ-23% לעומת התקופה המקבילה אשתקד (3 מיליארד שקל). היבוא בענף הסתכם ב-1.8 מיליארד שקל. היבוא של חומרי האנרגיה, שכולל דלק גולמי, תזקיקים ופחם, הסתכם ב-7.9 מיליארד שקל מתחילת השנה. הנתון הזה משקף את התלות האנרגטית המתמשכת של המשק המקומי.
אג"ח הקטסטרופה
מעבירות את נטל הנשיאה בנזקים מהתממשות אירועים אלה, מעבר לספים מסוימים המוגדרים בתנאי האג"ח, מחברות הביטוח למחזיקים, שבתמורה מקבלים קופונים גבוהים.
abupeleg היום, 09:07מתחילת השנה הונפקו בעולם אג"ח קטסטרופה בהיקף שיא של...