הוועדה המוניטרית של הבנק אמנם החליטה להותיר את הריבית על כנה, אך רואה היתכנות לא מבוטלת להמשך העלאה של הריבית בהחלטותיה הבאות, ככל שסביבת האינפלציה לא תמשיך להתמתן בהתאם למצופה. תוואי הריבית יקבע בהתאם לנתוני הפעילות והתפתחות האינפלציה, זאת על מנת להמשיך ולתמוך בהשגת יעדי המדיניות.
החלטת הריבית היום של פרופ' אמיר ירון עשויה להיות מהאחרונות שלו. בזמן הקרוב, במהלך החגים, הוא צפוי להודיע האם ירצה להמשיך לכהונה שניה. ההערכות הן שהוא יחליט שלא להמשיך. היום בנק ישראל הכחיש את הדיווח בגלי צה"ל לפיו הוא מתכנן להודיע היום על כך שלא ימשיך.
ההחלטה של הבנק תואמת את ההערכות המוקדמות של מרבית הכלכלנים, שהעריכו שהבנק לא יעלה את הריבית. זאת בשל העובדה שהאינפלציה נמצאת במגמת ירידה כאשר היא אפילו הפתיעה לטובה בנתוני חודש יולי עם 3.3%, והיא צפויה תוך שנה לחזור לחלק העליון של טווח היעד של בנק ישראל (1-3% בשנה), כאשר הצפי הוא ל-2.6% עד 3%. השיפור בציפיות האינפלציה נותן לבנק ישראל מרווח נשימה כך שלכאורה הוא יכול להמתין ולראות מה קורה במשק.
מעבר לכך, נתוני מאקרו חלשים מסייעים בדרך כלל לאינפלציה להיבלם, כאשר בתקופה האחרונה ניתן לראות בישראל סימנים להאטה בפעילות הכלכלית במשק. כך, יש ירידה של 0.7% בפדיון של ענפי הכלכלה, ההייטק נעצר וגם הייצור התעשייתי נמצא בירידה. נתון חיובי נוסף מבחינת בנק ישראל הוא שהריבית הריאלית (הריבית פחות האינפלציה הצפויה בעוד שנה) חזרה להיות חיובית, כלומר כאשר חוסכים גם במכשירים סולידיים מצליחים לקבל ריבית שלא רק שומרת על ערך הכסף ומונעת את שחיקתו, אלא גם נותנת תשואה מעבר לאינפלציה.
עם זאת, בהיבטים מסוימים בהחלט מדובר בחידוש מרענן, שכן זו הפעם הראשונה בה הבנק לא עוקב אחרי הבנק המרכזי האמריקאי, הפד'. עד כה, בכל מהלך העלאות הריבית החל מאמצע השנה שעברה בנק ישראל עקב כמעט במדויק אחרי העלאות הריבית של הפד': בנק ישראל העלה את הריבית בכל פעם שהפד' העלה ולא העלה בפעם האחרונה, אחרי שהפד' לא העלה. רק שמאז התקבלה עוד החלטה אחת של הפד' - הוא העלה את הריבית שלו שוב.
הסלמה עם טאיוואן
היי חיפושית,
גרוס אתמול, 16:39מה לדעתך תהיה ההשפעה על כלכלת סין להסלמה עם טאיוואן?