השקעה בשווקים מתעוררים מסתמנת כאחד הטרנדים החמים של 2017. קרן הסל (ETF) של חברת iShares, המתמחה בהשקעה בשווקים מתעוררים (סימול IEMG), היתה הקרן השנייה בסך הגיוסים מתחילת 2017. הקרן נהנתה מיצירות של 11 מיליארד דולר נטו, והיתה שנייה רק לקרן הסל של iShares, המשקיעה במדד S&P 500 מתחילת 2017 הניבה הקרן תשואה חיובית של 17.5%, לעומת עלייה של 8% ב-S&P 500, וסך נכסיה גדל ל-31 מיליארד דולר.
שווקים מתעוררים הוא כינוי למדינות כמו ברזיל, הודו, רוסיה, סין, אינדונזיה, מקסיקו, פולין או טורקיה, שעוברות תהליך מואץ של פיתוח כלכלי וצמיחה. מתחילת השנה הניבו השווקים המתעוררים תשואה דולרית של כמעט 20%, הרבה מעל התשואה במדדים המרכזיים באירופה ובארה"ב. התנופה התחילה כבר בשנה שעברה, לאחר שב–2014–2015 הם סבלו מלחץ, בין השאר בשל ההאטה החריפה בסין, ירידת מחירי הנפט והתחזקותו של הדולר מול המטבעות שלהם.
לנהירה המחודשת לשווקים המתעוררים יש כמה סיבות. הראשונה היא ההתייצבות בכלכלה הסינית. סין היא הכלכלה הגדולה מבין השווקים המתעוררים, ושותפת סחר מרכזית של רובם. ב–2016 הצמיחה בסין התייצבה, ואף נרשם שיפור בפעילות הכלכלית במחצית השנייה של 2016 ובתחילת 2017. ההתייצבות בסין עשויה לתרום לשיפור הביצועים בכלל המדינות המתפתחות, ולהטיב עם ביצועי החברות.
גורמים נוספים שהביאו לשינוי בשווקים המתעוררים היו המשך השיפור בפעילות הכלכלית הגלובלית, שתומך בביצועים של הכלכלות המתפתחות, וכן התפתחויות חיוביות פוליטיות וכלכליות בכמה מהמדינות (כמו דרום קוריאה, הודו ומקסיקו). השינוי קשור גם לפיחות בדולר מתחילת 2017, לאחר הראלי שפקד את המטבע ב–2016. בדומה ליצוא הישראלי, דולר חלש טוב גם לחברות בשווקים המתעוררים, שמוכרות סחורה בדולרים וממירות את התקבולים למטבע מקומי.
תשואה דולרית של 26%
כמו בהשקעות אחרות, כמעט תמיד כדאי להיחשף לשווקים המתעוררים באמצעות תעודות או קרנות סל שעוקבות אחר מדדים — זה בדרך כלל זול יותר, ומפוזר מאוד. ההשקעה יכולה להיעשות על ידי קרנות סל דולריות, כמו IEMG, שגובה דמי ניהול נמוכים מאוד של 0.17% בשנה, והן נזילות מאוד. IEMG הניבה תשואה דולרית של 26% ב–12 החודשים האחרונים. לחילופין ניתן להשקיע באמצעות תעודות סל ישראליות של תכלית, קסם, פסגות או הראל, שגובות דמי ניהול גבוהים יחסית של כ–1%, לפני עלויות נלוות.
מרבית תעודות הסל מישראל עוקבת אחר MSCI Emerging Markets — מדד מניות עולמי המשמש בנצ'מרק בעבור השווקים המתעוררים. המדד כולל 21 שווקים בעולם, והאחזקות הגדולות הן סין (26%), דרום קוריאה (14%), טייוואן (12%) הודו (8%) וברזיל (7%). תעודות הסל הניבו תשואה של 10%–12% ב–12 החודשים האחרונים. תעודת הסל מוגנת מט"ח של קסם הניבה תשואה גבוהה ביותר — 21% ב–12 החודשים האחרונים.
ואולם, חלק מהמשקיעים סבור כי בניגוד למקרים אחרים, ייתכן שלהשקעה בשווקים מתעוררים באמצעות מנהל השקעות "אקטיבי", כמו קרן נאמנות, יש יתרון. זאת, בין השאר על רקע השוני בין המדינות והתהליכים שפוקדים אותן, הזמינות הנמוכה של מידע והשונות הגבוהה בין המגזרים.




פוסטים אחרונים בבלוג
הודעות חשובות
ניתוח מדויק לגבי ה-AI. כולם רצים על המומנטום...
ניתוח מדויק לגבי ה-AI. כולם רצים על המומנטום ושוכחים שבועה היא בועה עד שמישהו סוגר פוזיציה אחת גדולה מדי. התיאור של הכסף כ'סממן' לשאר השווקים הוא נורת אזהרה שאי אפשר להתעלם ממנה.
avatar אתמול, 21:01