x
  • הבורסה מתכננת מהפכה: מדדי המניות יורחבו מ-2016

    מדד המעו"ף יורחב ל-35 מניות משנת 2016, מדד ת"א-100 יורחב ל-125 מניות ■ הבורסה תשיק עוד מדד חדש - בלו-צ'יפ 12 שיהיו בו מגבלות ענפיות ■ כמו כן היא תרחיב מבחינתה את הבידול בין מדד ת"א 100 למדד ת"א מאגר (כי מדד ת"א 100 מהווה 95% ממדד ת"א מאגר), כך שהמשקל החופף יהיה רק 40%

    הפיתרון של יוסי ביינארט, מנכ"ל הבורסה בת"א, לבעיית הנזילות ומחזורי המסחר הנמוכים בבורסה: שינוי המדדים, והרחבתם, כך שיותר מניות יוכנסו למדדים. אך לא רק זאת: בבורסה מתכננים לקבוע תקרת משקל נמוכה יותר; להוסיף מניות למאגר; להוסיף מניות לרוב המדדים; ולהוסיף עוד שני מדדים חדשים במשקל אחיד, בהם יינתן משקל זהה לכל המניות.בראש ובראשונה מדובר על שינוי ניכר בהרכב המדדים המוכר, כך שמדד ת"א 25 יגדל ויהפוך למדד ת"א 35 ויכלול את המניות של 35 החברות הגדולות בבורסה. במקביל, מדד ת"א 75 יצמח גם הוא ויהפוך למדד ת"א 90, ומכאן שמדד ת"א 100 יתרחב למדד ת"א 125.גם בקרב המניות הקטנות יותר יהיה שינוי ניכר במדדים, כשמדד היתר 50 יגדל ליתר 60 כשבנוסף לו ייווצר מדד חדש בבורסה: מדד "עמוד שדרה", מידקאפ 150, שישלב את מדדי היתר 60 ות"א 90. כמו כן, מדד היתר יובדל לחלוטין מהיתר היתר 60 ויכלול כ-126 חברות (נכון לעכשיו). כמו כן, הבורסה תשיק עוד מדד חדש, בלו-צ'יפ 12 שיהיו בו מגבלות ענפיות.לא רק מספר החברות שנכללות במדדים המובילים ישתנה, אלא גם משקלן היחסי והמירבי של החברות בתוך המדדים. המשקל המקסימלי החדש לחברה שנכללת במדדים ת"א 35 ות"א 125 יהיה 4%, ולא 10% כפי שקבוע כיום. במדד ת"א נקסט 90 המשקל המקסימלי למניה של חברה מסוימת יהיה 2% מהמדד, כשהמניות הנסחרות במאגר יהיה 0.5% במקום 10% כיום, כמו שקיים עתה במדד ת"א 25 ות"א 100. במדדי ת"א 90 יתר 60 ות"א יתר מאגר יהיה המשקל המקסימלי 2% מהמדד. במדדי המידקאפ והבלוצ'יפ משקל אחיד לכל מניה נסחרת.בבורסה מסבירים כי הרפורמה במדדי המניות הינה לפי שעה "הצעה הראשונית שהולכת לדיאלוג עם השוק, משום זיהוי בעיה ורצון לשנות". על פי הערכות, היישום של זה אמור להיות תוך כשנה.
    מחלקת מסחר נגזרים ומדדים, מובילה את רפורמת המדדים בבורסה. המהלך נעשה על רקע ההתייבשות של הבורסה בשנים האחרונות, בצל כך שיותר מ-200 חברות (כ-30%) עזבו את הבורסה ב-7 השנים האחרונות, לעומת כ-20 חברות שהצטרפו אליה. כמו כן, כשליש מהמניות שנסחרות כיום נמצאות בסיכון - כשהמניות של 25 חברות נמצאות ברשימת השימור וכ-132 ברשימת המועמדות לדלי סחירות.מבחינת הבורסה, היעד הראשון ברפורמה זו הוא "הפחתת הסיכון למשקיעים ולעוקבי מדדים, לעמידה בסטנדרטים בינלאומיים של שיטת המדדים ואופן ניהולם והתאמתם טוב יותר למשקיעים הזרים. ימי העדכון יתאימו למשקיעים הזרים - ימי מסחר בניו יורק. כמו כן תהיה הגדלה משמעותית בשווי החזקות הציבור של אוכלוסיית המדדים, ומקווים שזה יביא גם לשיפור באטרקטיביות לחברות עצמן", טוענים שם, ומוסיפים שהם "מקווים שזה יגדיל את העניין וההשקעות בחברות שקטנות מדי בשביל המדדים היום". מדוע? בבורסה יודעים לספר ש"שליש מהסחירות במניות בבורסה נעשה באמצעות תעודות הסל כאשר כ-98% מהמסחר במניות נעשה במניות של חברות שנכללות במדדים.אבל, והנקודה הבאה מאירה בעיה ברפורמה של הבורסה והיא שרוב המסחר נעשה בשתיים עד ארבע עשרות של המניות של החברות הגדולות ביותר: כמחצית מהמסחר, 52%, נעשית בעשר המניות הגדולות בבורסה. "וזה מדליק את הנורה האדומה ומדאיג אותנו", אומרים בבורסה ומוסיפים כי "אנו רוצים להגדיל את הפיזור. שלא כל כך הרבה כסף של החוסכים יהיה תלוי בעשר הגדולות", אומרים בבורסה "יש פה ריכוזיות גדולה מדי. המסחר הולך למדדים ובעיקר למדדי הדגל". בהקשר זה מגלים נתוני הבורסה כי המדדים המרכזיים, שמהווים את רוב המסחר בבורסה המקומית, הם מדדי ת"א 25, ת"א 75, ת"א 100 והבנקים - שכולם נגזרים מת"א 100. המסחר במניות הללו, שנמנים על מדדי הדגל של הבורסה המקומית, מהווה כ-95% מהיקף ההשקעות.ומה לגבי המניות הללו? בבורסה מסבירים כי "נחמיר את הקריטריונים לגבי אחוז החזקות הציבור ושווי החזקות הציבור במדדים אלה, בעוד שבמניות שנסחרות במדדים אחרים, בהם מדדי ה'צמיחה', נפעל להנמיך את הקריטריונים". מה זה החמרה של קריטריונים? החזקות ציבור של 35% במקום 25% כמו היום. לחברות ותיקות הקריטריון ישתנה "רק" ל-30% החזקות ציבור כאשר הכניסה למדדים החדשים הכניסה תיעשה לפי תנאי ותק, כלומר 30%. בנוסף, מינימום שווי ציבור יעמוד על 100 מיליון שקל (וותיקות - 50 מיליון שקל), כאשר מינימום שווי החזקות הציבור בת"א 35 יעמוד על מיליארד וחצי שקל (לחברות ותיקות - מיליארד שקל).כמו כן, הבורסה תרחיב מבחינתה את הבידול בין מדד ת"א 100 למדד ת"א מאגר (כי מדד ת"א 100 מהווה 95% ממדד ת"א מאגר), כך שהמשקל החופף יהיה רק 40%. "את זה נעשה דרך מתודולוגיות ומשקלים שונים, ועוד", אומרים בבורסה. בדומה, תהיה גם הפרדה מלאה בין מדדי היתר 50 ליתר מאגר, כשכיום החפיפה ביניהם היא כ-66%.
    כמו כן, הבורסה תפעל לדבריה להסרת חסמי צמיחה. במה מדובר? כיום יש מגבלה להחזיק מעל 5% במניות בנק ללא אישור בנק ישראל. בבורסה מצדדים באלה שאומרים כי מדובר בחסם שנובע מ"הקושי של המוסדיים לרכוש מניות בנקים, ושזה יוצר בעיה לא רק במניות הבנקים אלא גם בהשקעה במדדים המובילים, ויש לפתור זאת".כיצד יובילו שיפורים באיכות ניהול המדדים בניסיון לדבר בשפה יותר בינלאומית, אליבא הבורסה? שיפור בטיפול באירועי חברה - למשל בגריעה מדורגת, עמידה בתנאי קריטריון 5/10/40 ועדכונים מותאמים למשקיעים זרים - כלומר, המשקל המירבי למניה לא יעלה על 10% ולכל היותר 40% מהמדד יושקעו במניות שמשקלן גבוה מ-5%.כמו כן, עדכוני המדדים יהיו בימי המסחר בחו"ל. כלומר, שני עד חמישי ולא בימי חג בחו"ל, וכן הם מקדמים גמישות בניהול המדדים כך שהעדכון של המשקל לא יהיה שבועי או רבעוני אלא עדכון חודשי. עם זאת, עדכון הרכב המדד יוותר פעם בחצי שנה.

    מקור המאמר: גלובס

    קישור למאמר המקורי
  • נתוני מסחר

  • מובילי צפיות ומעקב

    משתמש מספר עוקבים מספר צפיות
    תיקי מניות של חברי האתר
  • המניות הפופולאריות באתר

    דירוג שם מנייה מס' מנייה

    אין לך הרשאה

    אין לך הרשאה

  • תגובות אחרונות בתיקי המניות

מידע ונתוני מסחר -למשתמשים מחוברים בלבד. הרשמה/התחברות